Pesta porcină e de nestăvilit (video)

0
Pesta porcină e de nestăvilit (video)

Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) s-a întrunit, de urgență, ieri după-amiază. Autoritățile sunt în alertă după apariția a două focare noi de pestă porcină africană în județul Botoșani. „Am convocat această şedinţă în urma solicitării Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), ca urmare a apariţiei unui alt focar de pestă porcină africană în localitatea Sârbi din Vlăsineşti, la porc domestic. În jurul orei 14:00, s-a primit buletinul de analize de la Suceava, pozitiv pe pestă porcină africană la porc domestic, în localitatea Moara Jorii, comuna Hăneşti”, a precizat prefectul Dan Şlincu.

Potrivit directorului adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, cazul din Sârbi a fost sesizat după o mortalitate la unul din cei patru porci din exploataţie, buletinul de analize confirmând prezenţa virusului pestei porcine africane la trei dintre cei patru porci ai gospodăriei, fiind luate astfel măsurile de sacrificare a exemplarelor. Cum familia nu are alte animale și locuiește în acea gospodărie doar pe perioada verii, vectorul de transmisie par a fi cerealele cu care au fost hrănite animalele. Acestea proveneau dintr-o zonă de focar la porcul mistreț. „În zona de protecţie au intrat astfel Vlăsineşti şi Săveni iar în zona de supraveghere sunt 18 localităţi din cadrul a şase unităţi administrativ – teritoriale”, a precizat Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct DSVSA.

În cel de-al doilea caz, la Moara Jorii, este vorba despre o exploataţie de 12 porcine, unde animale vor fi, de asemenea, eutanasiate şi neutralizate prin incinerare şi îngropare. Aici, virusul a fost pus în evidență la o scroafă adultă, dar au fost sacrificați în cursul după-amiezii de ieri și cei 11 purcei pe care-i avea.

În acest moment, în județ mai sunt active nouă focare de pestă la porcul domestic și anume: patru la Vlăsineşti, trei la Hăneşti şi câte unul la Hudeşti și Păltiniș. Pe lângă acestea, au mai fost stinse câte două focare la Pomârla și Rediu (Rădăuți Prut). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 124 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați aproximativ o sută de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

+0 -0

se încarcă...