Dispute de la banii între primar și guvernanți (video)

0

Primarul liberal al municipiului, Cătălin Flutur, acuză puterea centrală social-democrată și majoritatea PSD din Consiliul Local (CL) că sabotează dezvoltarea Botoșaniului. Una dintre acuze se îndreaptă către modul în care s-au făcut alocările bugetare la începutul anului, dar și la rectificarea bugetară, care au făcut ca la capitolul „Dezvoltare” să nu fie prinși decât bani ce provin din excedentul bugetar al anului trecut. „La partea de dezvoltare avem doar 16 milioane de lei și atunci voi face un material foarte bine documentat și argumentat și voi veni în fața Consiliului Local să-i întreb ce facem. Avem un noian de bani europeni, dar ca să-i punem în operă trebuie să contribuim și noi. Nu avem cu ce să contribuim și atunci va trebui să găsim o formulă agreată sau nu de Consiliul Local, pentru că știm ce se întâmplă, prin care să asigurăm partea noastră de cofinanțare”, a declarat Cătălin Flutur.

Flutur vrea un nou împrumut

Primarul susține că, în condițiile în care nu s-a dorit de către majoritatea PSD din Consiliu Local o majorare de taxe și impozite sau o scădere a subvențiilor alocate către Termica și Eltrans, singura soluție pe care o are la îndemână este un împrumut. „Mă gândesc și la un împrumut, bineînţeles. Mă gândesc la un împrumut, pentru că la toate lucrările pe care le-am făcut în Botoșani, la un moment dat, trebuie să ai bani în pungă. Și asta înseamnă împrumut. Toate împrumuturile pe care le-a făcut primarul Cătălin Flutur, și zic că s-au văzut în Botoșani, și lucrări individuale, dar mai mult cofinanțări la celelalte lucrări sunt achitate, fără să se simt mult lucrul acesta”, a mai spus edilul.

Grad de îndatorare de 9% pentru Primărie

Acesta susține că Botoșaniul ar avea și spațiu de împrumut, deoarece gradul de îndatorare al municipiului este unul foarte scăzut, mult sub limita maximă impusă de lege sau de de cel pe care-l au alte municipii de mărimea Botoșaniului. „Gradul nostru de îndatorare este de 9%, în timp ce cele mai multe municipii din România au un grad de îndatorare aproape de acea linie fatidică de 30% sau unii chiar depășesc, pentru că le permite legea pentru fondurile europene”, care speră să poată explica actualului Consiliu Local această necesitate. „Dacă nu sunt absolut convins că viitorul Consiliu Local va înțelege și va da aprobarea”, a conchis primarul, care este sigur că va câștiga alegerile din primăvara viitoare.

Budăi: „De ce avem excedent în municipiul Botoșani?”

Acuzele primarului Flutur sunt respinse de către președintele executiv al organizației PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, ministrul Muncii. Acesta l-a acuzat pe Cătălin Flutur că ține banii în excedent și nu-i investește la timp ca să producă plus-valoare. „Nu trebuie să ținem banii în excedentul bugetar, bani care nu produc plus-valoare în România. Îi ținem ca din patru în patru ani, înainte de alegeri să mai dăm cu var, să mai punem panseluțe și să aruncăm cu bani aiurea… De ce avem excedent în municipiul Botoșani? Nu mai avem străzi de asfaltat? Nu mai avem alte investiții de făcut?”, a declarat Budăi, adăugând că situația este cvasigenerală la toate primăriile, indiferent de culoare politică: „Nu numai municipiul Botoșani. Eu vă spun în calitate de fost președinte al Comisiei de buget-finanțe. În momentul în care s-a luat în discuție excedentul bugetar, tot ceea ce țineau primăriile bani în plus de la an la an, sumele erau colosale, or acei bani băgați în economie… Gândiți-vă că numai 19% TVA, în secunda doi, s-ar fi întors. Banii care stau în conturi, care stau în conturi la bănci sau la primării nu produc plus-valoare. De ce să ținem banii acolo și să nu-i băgăm în economie să nu creăm noi locuri de muncă și să ajutăm mediul privat să se dezvolte”.

Deja ai votat!
se încarcă...