Explozie de focare de pestă porcină la Vlăsinești (video)

0

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au anunțat, la sfârșitul săptămânii, existența a două noi focare de pestă porcină africană într-o localitate din județul Botoșani. Cazurile au apărut la porcul domestic în două exploatații din localitatea Miron Costin, comuna Vlăsinești. Trei porci dintr-o exploatație cu 13 de animale și un altul dintr-o exploatație cu 26 animale au fost găsiți morți, iar primele analize au confirmat virusul.

De asemenea, mai există trei suspiciuni, una la Vlăsinești și două la Miron Costin. „Constatăm că evoluția bolii ia amploare, chiar astăzi ni s-a semnalat că într-o exploatație Vlăsinești s-a înregistrat o mortalitate la doi porci și am trimis probe pentru laboratorul din Suceava, iar de la Miron Costin de la un porc mort”, a declarat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct la DSVSA. În cele două exploatații existau cinic porci. Ulterior, medicii veterinari au mai fost anunțați de o nouă suspiciune de pestă porcină în satul Miron Costin.

Întrebat dacă se impune uciderea tuturor porcilor din zonă, directorul DSVSA a declarat că această măsură ar putea fi luată atunci când se constată că boala este scăpată de sub control. „Încercăm ca impactul economic să fie cât mai mic, să stăpânim cât putem boala, așa încât să nu ajungem la această ucidere preventivă, în sensul de a ucide, a eutanasia întreg efectivul de porci din acea localitate… Nu putem ca pentru două, trei focare să… Facem eforturi să reducem efortul și impactul și asupra crescătorului, dar și a bugetului”, a adăugat reprezentantul DSVSA.

În acest moment, fără cele trei suspiciuni de vineri, în județ mai sunt active 11 focare de pestă la porcul domestic și anume: șase la Vlăsineşti, trei la Hăneşti şi câte unul la Hudeşti și Păltiniș. Pe lângă acestea, au mai fost stinse câte două focare la Pomârla și Rediu (Rădăuți Prut). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 163 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați aproximativ o sută de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

Deja ai votat!
se încarcă...