Infarct suferit la saună

0

Sauna poate fi şi dăunătoare. Un bărbat de 40 de ani a aflat acest lucru pe pielea lui după ce a fost transportat cu ambulanţa la Iaşi în urma unui infarct suferit într-o saună din oraş. Incidentul a avut loc la finalul săptămânii trecute, când bărbatul de 40 de ani se afla împreună cu mai mulţi prieteni la o saună din marginea oraşului. La un moment dat, acesta a început să resimtă dureri foarte puternice în piept, fiind scos de către prieteni din camera cu temperatură de peste 80 de grade şi dus imediat la Urgenţe. Acolo, diagnosticul medicilor a fost clar, acesta suferind un infarct miocardic acut, astfel că s-a impus transferul lui la Iaşi cu o ambulanţă. „Pacientul a fost stabil pe timpul transportului, starea lui fiind monitorizată în permanenţă. A fost predat medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi pentru tratament de specialitate”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.

Potrivit prietenilor bărbatului, acesta resimţea dureri în piept de câteva zile, însă a decis să le ignore şi să nu meargă la medic, crezând că este ceva trecător. Temperatura foarte ridicată din saună a fost factorul declanşator care a acutizat infarctul, acesta având nevoie urgenţă de asistenţă medicală.

Asociaţia Americană a Inimii recomandă evitarea saunelor în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiace. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine, efect avut şi de plimbările energice, de exemplu. AAI spune că, dacă medicul a recomandat evitarea activităţilor fizice moderate, atunci trebuie să se renunţe chiar şi la băile fierbinţi, nu numai la saună.

De altfel, scrie clar la toate intrările în saună că dacă au probleme cardiace, persoanele nu trebuie să intre, pentu că sauna este ca un test de efort, supune inima la un stres considerabil.

Deja ai votat!
se încarcă...