vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMoarte şocantă la Psihiatrie

Moarte şocantă la Psihiatrie

Un bărbat de 52 de ani, din Ungureni, a avut parte de o moarte cumplită, luni dimineață, în timp ce era internat în Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean.

Bărbatul, diagnosticat cu o serie de afecțiuni psihice grave, era internat în spital de câteva zile pentru a fi evaluat şi pentru a i se prelungi reţeta medicală şi tratamentul pe care îl urma de mai mult timp. Ieri dimineaţă, însă, acesta a fost găsit lângă un tablou electroc din curtea secţiei.

Descoperirea a fost făcută de o asistentă din cadrul unității medicale, care l-a descoperit pe acesta lângă tabloul electric puţin după ora 8 dimineaţă. A observat cutia care adăpostea mai multe cabluri de înaltă tesiune deschisă, iar bărbatul inert pe pământ, astfel că a anunţat medicii şi a fost apelat serviciul 112, la faţa locului sosind în scurt timp un echipaj cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), dar şi un echipaj al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ). „La faţa locului am găsit o persoană de sex masculin, aflată în stop cardio-respirator, post electrocuţie. A fost început imediat protocolul de resuscitare, pacientul fiind intubat, ventilat şi s-a început masajul cardiac, fiind transportat la Urgenţe”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu, din cadrul SJA Botoşani. Cadrele medicale au reuşit să restabilească funcţiile vitale ale bărbatului, timp de câteva zeci de minute fiind speranţa că se va putea stabiliza pulsul şi ritmul cardiac, însă acesta a intrat din nou în stop cardiac la Urgenţe, nemaiputând fi reanimat.

Medicii au declarat decesul, fiind informate şi organele legii, care au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs incidentul. Poliţiştii au în prezent două ipoteze, fie bărbatul a intenţionat să atingă acele cabluri, în scop de suicid, fie moartea sa a fost rezultzatul unui cumplit accident, fiind ştiut că uneori bolnavii îşi ascundeau prin astfel de locuri ţigări sau chiar băutură. „În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, fiind solicitată efectuarea unei autopsii, iar în funcţie de rezultatele comunicate de medicii legişti, se vor lua măsurile corespunzătoare”, a precizat agentul Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IJP Botoşani.

O anchetă urmează să fie deschisă şi la nivelul unităţii medicale în care a murit bărbatul, personalul angajat urmând să răspundă de ce acesta a se plimba prin curtea unităţii sanitare, cum a ajuns în zona tablourilor electrice nesupravegheat şi mai ales, de ce un loc atât de periculos cum este un tablou electric cu tensiuni înalte nu era nici supravegheat şi nici asigurat corespunzător de către angajaţii unităţii specializate.

Cazul de ieri vine la câteva zile după incidentul şocant dintr-o altă unitate de psihiatrie din ţară, unde un pacient a ucis mai multe persoane internate, fără ca vreun angajat al spitalului respectiv să intervină.

Şase persoane au murit după ce un bolnav a atacat cu un stativ de perfuzii pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău. Bărbatul de 38 de ani, care a atacat pacienții, a fost internat cu sevraj etilic. Atacatorul s-a luptat cu polițiștii până a fost imobilizat. Acum, agresorul este sedat și încă nu poate fi audiat de procurori.

Imediat după incident, sindicatele din Sănătate au reclamat faptul că personalul din unităţile de Psihiatrie este insuficient pentru a păzi atât de mulţi bolnavi, dând vina pe Ministerul Sănătăţii că a blocat angajările. „Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură”, se arată pe pagina de Facebook a Sindicatului Sanitas Săpoca.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății anunță că în tura din pavilionul unde s-a produs tragedia se aflau un medic, 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supravegherea bolnavilor.

Mai mult, Ministrul Sănătăţii a precizat că de la nivelul conducerii spitalului nu a fost făcută nicio solicitare pentru aprobarea firmei de pază a Ministerului Sănătății, iar singurele solicitări venite din partea unităţii sanitare au fost pentru mărirea unor sporuri de-a lungul timpului, mai ales că în ultimii ani au fost aprobate peste 50 de posturi pentru angajări, însă nu au fost scoase la concurs.

În urmă cu opt ani, un bărbat de 45 de ani, internat pe una din secţiile Spitalului de Psihiatrie s-a aruncat în gol de pe acoperişul uneia dintre clădiri, după ce a reuşit să se strecoare din salonul în care era supravegheat şi a urcat în podul clădirii. Atunci, o asistentă şi o infirmieră au fost sancţionate cu diminuarea salariului timp de trei luni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...