Acuzaţii grave după tragedia de la Psihiatrie (video)

0

Detalii şocante după moartea unui pacient în curtea Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Bărbatul de 52 de ani a fost găsit inconștient de către o asistentă, lângă un panou de electricitate unde nu avea ce să caute, teoretic, panou care ar fi trebuit securizat şi asigurat corespunzător, având în vedere specificul unităţii sanitare. Împrejurările decesului rămân deocamdată sub semnul întrebării. Pe fir au intrat polițiștii iar conducerea spitalului a demarat un control.

Duminică, soția l-a vizitat la spital iar starea lui părea să fie mai bună. Luni dimineață, în jurul orei 9, femeia a primit prin telefon vestea că soțul ei s-a electrocutat și că a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe. Femeia povestește că în curtea de la Psihiatrie se făceau lucrări, iar uneori, pacienții în putere ar fi fost solicitați să ajute muncitorii care efectuau acele lucrări. Soțul ei era sudor electrician de profesie, și se pricepea la intervenții pe partea de electricitate, de altfel acesta murind după ce s-a electrocutat. Femeia are acum o mulţime de întrebări fără răspuns şi aşteaptă lămuriri de la poliţişti şi reprezentanţii unităţii sanitare. „Chiar el a dorit să se interneze pentru că se simţea rău şi credea că nu e bun tratamentul pe care îl lua. L-am vizitat duminică şi se simţea bine. Era calm, liniştit. Aştepta să vină medicul din concediu să îi reevalueze tratamentul. Acolo se făceau lucrări, nu ştiu ce a fost, dar unii pacienţi erau solicitaţi să ajute la lucrări. Nu l-am văzut niciodată la panoul ăla. Nu ştiu ce căuta acolo”, a spus soţia bărbatului.

Potrivit reprezentanţilor SJU, panoul electric ar fi fost asigurat cu un capac cu lacăt, însă acel lacăt era, în mod inexplicabil, deschis în momentul producerii incidentului. Mai mult, conducerea unităţii sanitare spune că nu are cunoştinţă de faptul că unii pacienţi ar fi fost puşi să muncească alături de o echipă de constructori care efectuează mai multe lucrări la unul din pavilioanele secţiei de psihiatrie. În mod normal, pacienții cu probleme psihice necesită supravegheați. Întrebat de jurnaliști dacă la Secția de Psihiatrie există suficient personal, directorul medical a avut un mic blocaj. „După cele întâmplate s-a format o comisie de cercetare administrativă formată din jurişti, personal tehnic şi reprezentanţi ai secţiei de psihiatrie pentru a se vedea dacă au fost respectate procedurile secţiei. Comisia va stabili şi gradul de ocupare al secţiei cu personal de specialitate şi auxiliar. Nu am cunoştinţă dacă echipa de muncitori a solicitat ajutor de la bolnavi, dar nu cred că s-a făcut aşa ceva”, a precizat medicul Viorel Bălan, directorul medical al SJU Botoşani.

O fostă pacientă a spitalului confirmă însă faptul că uneori pacienții sunt puși la treabă, mai ales la curăţenie. Polițiștii au deschis o anchetă şi aşteaptă rezultatele autopsiei. „În cauză s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă. Pe trupul bărbatului a fost identificată o marcă electrică la nivelul membrului superior drept. După finalizarea anchetei se vor dispune măsuri în consecinţă”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IJP Botoşani.
După ce își va înmormânta creștinește soțul, femeia vrea să facă dreptate pentru ca nimeni să nu mai treacă printr-o asemenea dramă.

Deja ai votat!