joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Astăzi – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut pentru sfinţenia vieţii lui. El a fost Proroc şi Înaintemergător al Mântuitorului Iisus, fiind pecetluit cu această chemare încă de la venirea lui pe lume, printr-o naştere minunată, vestită de înger. Încă de tânăr este un Proroc al pocăinţei: iubeşte viaţa aspră din pustiul Iordanului. În pustiu, trăieşte, predică, mărturiseşte şi botează în Iordan pe cei care cred în cuvântul lui. Sfântul Ioan a împărtăşit soarta majorităţii prorocilor lui Israel. Mărturisind adevărul până la capăt şi încumetându-se să-l certe pe regele Irod Antipa pentru că trăia cu Irodiada (care-i era cumnată), i se taie capul.

În popor se vorbeşte de începerea postului numit „de la cruce până la cruce”, post care ţinea până pe 14 septembrie, de marea sărbătoare Înălţarea Sfintei Cruci. Acest post nu a fost însă trecut în calendarul creştin.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus.

Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl sau, a tămâiat în sfântul altar – loc în care numai arhiereul intra o dată pe an, în luna a şaptea, ziua a zecea. Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie şi alta din octombrie. Având în vedere cele descoperite în Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naştere.

Sfântul Ioan Botezătorul, persoana care reprezintă Legea Veche, se naşte într-un timp când ziua se micşorează, ca semn că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru că vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos este prăznuită pe 25 decembrie, după solstiţiul de iarnă din 22 decembrie, când ziua începe să crească.

Sfântul Ioan a stat o perioadă în pustiu, până când a primit poruncă să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu. El a trăit în pustiu ca un înger şi L-a botezat pe Hristos la râul Iordan.

Biserica Ortodoxă a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători: Zămislirea lui – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul lui – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...