Pesta porcină continuă să dea bătăi de cap

0

Pesta porcină continuă să dea bătăi de cap autorităților din județ. Ieri au fost confirmate două noi focare, unul la porcul domestic și unul la porcul mistreț, în aceeași zonă infectată, respectiv Hănești – Vlăsinești.

Mistrețul găsit mort a fost de fapt victima unui accident auto pe dumul județean ce iese din Hănești. De fapt, este vorba de o scroafă cu purcei, ia un animal a fost acroșat când traversa dinspre fondul de vânătoare de la Săveni, spre cel de la Hănești. „În 60 de zile se vor împușca integral porcii mistreți din acea zonă. De asemenea, se interzice cu desăvârșire procesarea carcaselor de mistreți vânați în zonele afectate de pestă porcină africană, cu rezultat negativ la examenul de laborator, în unitățile autorizate sanitar-veterinar, acestea fiind destinate doar consumului propriu al vânătorului”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Cel de al doilea focar, apărut la porcul domestic, într-o gospodărie din Sârbi (Vlăsineşti), la o exploataţie cu două suine. Directorul DSVSA a anunțat că se va face un inventar al porcilor în următoarele șapte zile și se vor aplica aceleași măsuri de biosecuritate, dar a insistat ca acestea să fie puse în practică.

La ora actuală, în comuna Vlăsinești sunt active șapte focare de pestă porcină africană. Alte trei sunt active la Hăneşti şi câte unul la Hudeşti și Păltiniș. Pe lângă acestea, au mai fost stinse câte două focare la Pomârla și Rediu (Rădăuți Prut). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 165 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați aproximativ o sută de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

Deja ai votat!
se încarcă...