Tensiuni în CJ de la controalele din spital (video)

0

Situația conducerii de la Spitalul Județean a fost readusă în discuție de consilierii județeni liberali, care, la ultima ședință, s-au arătat nemulțumiți că nu au primit la mapă și raportul Corpului de Control al președintelui Consiliului Județean (CJ) Botoșani, de după moartea pe treptele Secției Săveni a primarului de Vorniceni, Toader Leampăr. „Aveți asemenea rapoarte ale comisiilor de cercetare, dar nu doriți să le faceți publice. Am văzut declarațiile din presă ale conducerii PSD, care cere demisia managerului. Spitalul este subordonat PSD-ului sau CJ-ului? Eu mă întreb, Consiliul de Administraţie și președintele Consiliului de Administrație de la Spitalul Județean au fost întrebați în acest caz?”, a sunat interpelarea liberalului Radu Anton.

Se așteaptă raportul Consiliului de Administrație

Vicepreședintele Dorin Birta, aflat interimar la conducerea instituție, dar și cel în subordinea căruia se află Spitalul Județean a respins acuzațiile și a afirmat că atât raportul Corpului de Control al CJ, cât și cel al Direcției de Sănătate Publică (DSP) au fost trimise Consiliului de Administrație, singurul în măsură să decidă asupra soartei managerului Livia Mihalache. „Raportul primit de la DSP la cererea mea și raportul Corpului de Control al președintelui, pe care l-am trimis în verificări la Spitalul Mavromati, au fost înaintate, imediat cum le-am primit, cu adresă, Consiliului de Administrație al Spitalului Județean. Consiliul de Administrație s-a întrunit săptămâna trecută, cred, au analizat cele două rapoarte, au cerut niște documente pentru a clarifica unele situații apărute în raport de la conducerea Spitalului Județean. În momentul în care vom avea un raport clar al Consiliului de Administrație va fi prezentat în ședința următoare. Nu avem nimic de ascuns, nu avem niciun interes”, a declarat Birta în fața consilierilor, dar explicația sa nu a fost pe placul liberalilor, care au solicitat raportul Corpului de Control. „Noi am cerut prin domnul Anton să-l primim (n.r. – raportul Corpului de Control al președintelui CJ) la această ședință… Nu este normal să o lălăiți atâta, domnule președinte. Ce aveți de ascuns? De ce trebuie să așteptăm și raportul de la Consiliul de Administrație? Noi am făcut o solicitare, de ce nu îi dați curs? Vă rugăm să ni-l puneți la dispoziție”, a reacționat Mirela Saucă, ce a fos completată de colegul său, Radu Anton: „Consiliul de Administrație trebuie să aștepte patru luni de zile ca să ia atitudine față de o situație extrem de gravă acolo?”

În fața vehemenței liberalilor, Dorin Birta a fost nevoit să admită că a fost o eroare din partea conducerii CJ că nu le-au fost înmânate cele două rapoarte.

Celălalt vicepreședinte al CJ, Liviu Toma, a cerut consilierilor liberali să nu pună presiune pe membrii Consiliului de Administrației, în timp ce Gheorghe Sorescu, liderul grupului liberal, a cerut ca la următoarea ședință, când va fi pus în discuție raportul, acesta să cuprindă și ancheta cazului pacientului electrocutat la Secția de Psihiatrie.

Criză declanșată de moartea unui primar la ușa spitalului

Situaţia de criză de la Spitalul Judeţean a fost declanşată de moartea primarului Leampăr pe treptele Secţiei Săveni, acum două luni. La acel moment în spital nu era niciun medic din cei doi pensionari care deserveau unitatea sanitară. Între timp, medicul internist Elena Cardaş şi-a încetat activitatea la Secţia Săveni din cauza epuizării şi mai ales a lipsei de implicare a factorilor de decizie în salvare a acestui spital.

Demisia managerului Spitalului Judeţean „Mavromati”, Livia Mihalache, a fost cerută atât de primarul Săveniului, cât și de conducerea organizaţiei judeţene a PSD Botoşani. Aceasta refuză însă, pe motiv că abia a promovat examenul de manager.
Conducerea CJ nu poate să-i rezilieze contractul de management decât după analiza care va avea loc la sfârșitul anului, adică după primele șase luni. În acest context, vicepreședintele Dorin Birta a solicitat realizarea un audit la spital.

Deja ai votat!
se încarcă...