Județul Botoșani, în top la retras venitul minim garantat

0

Județul Botoșani este în topul național al suspendării veniturilor minime garantate, cu 1.091 de cazuri. Județul nostru este depășit de Dolj – 1.459 și Bacău – 1.104. La nivel național, au fost suspendați 17.592 beneficiari, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Legea privind venitul minim garantat a fost modificată în luna iulie a anului trecut, în principal cu scopul de a facilita integrarea pe piaţa forţei de muncă a membrilor de familie beneficiari ai ajutorului social. Astfel, în situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează. În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita un alt drept doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

A fost prevăzută, de asemenea, obligaţia primarului de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă precum şi stabilirea condiţiilor de efectuare a activităţilor sezoniere de către beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activităţi sezoniere. În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

Suma totală plătită în iulie de statul român pentru venitul minim garantat) s-a ridicat la 44,278 milioane de lei, valoarea medie plătită fiind de 262,09 lei. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj – 332,87 lei, Braşov – 310,49 lei şi Mureş – 304,3 lei.

În iulie 2019, au beneficiat de acest ajutor social 168.947 persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 11.147 persoane, Buzău – 9.156 şi Bacău – 8.996.

La nivelul județului Botoșani, în luna iunie, numărul beneficiarilor de venit minim garantat a fost de 3.181 de persoane, iar valoarea ei medii a fost de 262,24 lei. Cel mai mare număr de asistați social erau în Ștefănești, 215, iar cei mai puțini la Mitoc, unul singur.

Deja ai votat!