spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCentenarul relaţiilor dintre România şi Canada, marcat printr-un concert susţinut de un...

Centenarul relaţiilor dintre România şi Canada, marcat printr-un concert susţinut de un tânăr botoşănean

Pe 22 septembrie, va fi marcat în Canada centenarul relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada. Manifestarea va avea loc în Laval, oraş înfrăţit cu municipiul Botoşani şi va fi patronată patronată de Consulatul General al României din Montréal şi Primăria Botoşani. În acest cadru festiv vor concerta doi tineri foarte talentaţi, invitaţi în Canada de către profesorul Vania Atudorei, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani, preşedintele Asociaţiei Române din Laval.

Născut în iulie 1996, în Botoşani, Tudor Lăzăruc a început studiul chitarei clasice la vârsta de şase ani. El a fost elev al Liceului de Artă “Ştefan Luchian” unde a studiat chitara clasică. În paralel, la vârsta de 14 ani începe să studieze şi sub îndrumarea celebrului profesor Ştefan Trifan de la Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj. Tudor a participat la numeroase festivaluri şi concursuri de chitară clasică, naţionale dar şi internaţionale. A susţinut recitaluri în Iaşi, Cluj, Târgu Mureş dar şi Italia. După acest parcurs artistic de succes, a decis, la finalul liceului, ca muzica clasică să rămână un izvor de linişte şi pasiune şi a ales alege drumul medicinei. Tudor Lăzăruc este acum student în anul V, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. În prezent, Tudor face practica de vară în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Mavromati”.

Tudor Lăzăruc va prezenta în Canada un concert de chitară clasică la care va interpreta: Adelita de Francesco Tarrega,  Prelude No. 1 – de Hector Villa-Lobos , EL Choclo – de Angel VILLOLDO,  Un Dia de Noviembre – de Leo Brouwer şi celebra  Asturias – de Isaac Albeniz.

Tudor va concerta alături de Anamaria Pasat. Ea este prietena lui Tudor şi este pasionată de muzică, artă, psihologie și natură. Anamaria a început activitatea muzicală la vârsta de 13 ani, interpretând piesele preferate prin voce și chitară pe scenele unor festivaluri din Suceava şi la televiziunile locale. În 2018, la 19 ani, debutează cu o compoziţie proprie la Festivalul Bucovina Acoustic Park, Vatra Dornei. Prezenţa sa pe scenă îmbie la reflecţie, tânăra interpretă propunându-şi să folosească muzica în procesul de consiliere a copiilor cu diverse dificultăţi şi traume. În prezent, Anamaria studiază psihologia şi este liderul de tineret al Societății Naționale de Cruce Roşie Română, filiala Suceava.

În partea a doua a concertului din Canada, ea va interpreta împreună cu Tudor piesele: „Haide mamă, haide tată”, pe versuri de Adrian Păunescu, „Noapte de unul singur” – de Emeric Imre,  „Imposibila Geografie” şi „Cea mai frumoasă zi” – de Alexandru Andrieş.

În încheiere, tinerii artişti vor interpreta câteva piese surpriză precum şi Imnul de Stat al României.

„În cele trei săptămâni cât vor fi în Canada, tinerii vor vizita în afară de Montreal şi Laval, oraşele Toronto, Ottawa, Québec, cascada Niagara, Parcul natural Omega, Rezervaţia celor 1000 de insule de pe fluviul Saint-Laurent şi Muzeul canadian al satului”, a declarat Vania Atudorei.

Un alt student olimpic din Dorohoi, Octavian Eusebiu Halici, se află în prezent în Canada, la invitaţia Asociaţiei Române din Laval. Această asociaţie invită în fiecare an în Canada, în perioada august – septembrie, elevi şi studenţi botoşăneni merituoşi.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...