Municipalitatea botoşăneană va primi tramvaie noi

0

Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat că a fost semnat ordinul de achiziție a celor nouă vagoane de tramvai noi, moderne. Licitaţia a fost organizată la Bucureşti, în cadrul unui parteneriat încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, partenerii noștri în acest proiect, au finalizat evaluarea achiziției și ministrul Daniel Suciu și-a pus în sfârșit semnătura pe documentul care dă undă verde acestei etape atât de importante pentru modernizarea transportului public botoșănean. O veste minunată pentru noi toți! Un prim pas pentru a aduce transportul în comun din municipiu la standardele dorite de toți botoșănenii!”, a declarat edilul.

Valoarea totală a proiectului de achiziție a tramvaielor este de 86.863.840 lei, din care cota de cofinanțare care va trebui asigurată de la bugetul local este de 1.557.276 lei.

Finalizarea acestei etape nu înseamnă însă că în scurt timp în municipiu vor circula tramvaie noi. Municipalitatea trebuie să deruleze mai întâi proiectul vizând reabilitarea căii de rulare.

Municipalitatea botoşăneană a depus două cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional 2014 – 2020. Acestea sunt „Transport urban durabil în municipiul Botoşani prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local cu tramvaiul – reabilitare cale de rulare traseu 1001”, în valoare de 20.000.000 euro. Al doilea vizează reabilitare cale de rulare traseu 102, valoarea fiind 19.945.827 euro.

Finanţarea va asigura reabilitarea infrastructurii: cale de rulare – demontare/montare şi transport; echiparea cu instalaţii de manevrare automată a schimbătoarelor de cale; echiparea tuturor macazurilor cu instalaţii de încălzire; schimbătoarele vor fi prevăzute cu separatoare de nămol şi ulei; deviere utilităţi şi cămine; eclise electrice la calea de rulare, refacerea străzilor pe zonele unde au fost afectate de construcţia liniei de tramvai; demontare/montare şi transport stâlpi reţele de contact; înlocuirea totală a reţelei aeriene de contact instalaţii/cabluri aeriene demontare/ montare. Proiectul presupune şi o instalaţie de comandă şi control centralizat pentru managementul traficului (soft şi fibră optică de legătură). Va fi implementat şi un sistem GPS pentru urmărire circulaţie tramvaie prin dispecerat şi sisteme de informare a călătorilor în staţii şi tramvaie. Tot în baza finanţării europene, va fi implementat şi sistemul de taxare automată şi validare a biletelor de călători în tramvai. În intersecţii şi staţiile de tramvai va fi amplasat un sistem de supraveghere video. Va fi realizată infrastructura pietonală de acces la staţiile de tramvai, iar peroanele vor fi dimensionate la standarde europene pentru dotarea lor cu mobilier stradal.

La această dată nu se ştie când vor începe efectiv lucrările, cele două proiecte fiind în etapa de evaluare la ADR Nord – Est.

În perioada în care se va lucra la modernizarea infrastructurii, Eltrans va folosi pe cele două trasee autobuze care vor fi luate în cadrul unui leasing operaţional.

+0 -0
se încarcă...