Focarul de pestă de la Păltiniș a fost închis

0

Membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), coordonat de prefectul Dan Şlincu, s-au întrunit în şedinţă, de această dată pentru a lua act de stingerea focarului de pestă porcină africană la porcul domestic de la Păltiniș.

În acest context, autoritățile le-au cerut oamenilor să respecte restricțiile impuse pentru a stăpâni molima. „Căutăm să luăm cele mai adecvate măsuri pentru a nu scăpa situația de sub control. Nimeni nu ne poate garanta că măsurile pe care le luăm vor duce 100% la stoparea extinderii bolii, dar dacă fiecare măsură contribuie câte un pic, tot este bine. Și oamenii ar trebui să înțeleagă, spre binele lor și al comunității din care fac parte, că măsurile de biosecuritate impuse nu sunt un moft. Facem toate eforturile să nu se ajungă la o ucidere în masă a porcilor, dar fără implicarea tuturor, eforturile noastre sunt în van”, a declarat prefectul Dan Șlincu.

În prezent, potrivit datelor prezentate de Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în judeţ sunt înregistrate 13 focare de pestă porcină africană, patru la Miron Costin (Vlăsineşti), trei la Vlăsineşti, câte două la Hăneşti şi Sârbi (Vlăsineşti) şi câte un focar la Başeu – Mlenăuţi (Hudeşti) şi Moara Jorii (Hăneşti). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 165 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați aproximativ o sută de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.

 

+0 -0
se încarcă...