Muncă la negru amendată de inspectorii ITM

0

Inspectorii ITM şi-au continuat controalele la angajatori şi în luna august, valoarea amenzilor fiind duble față de cele date cu o lună în urmă, adică 212.000 lei.

Cu această ocazie ei au descoperit 10 persoane care munceau fără forme legale şi în consecinţă au fost aplicate amenzi în valoare de 180.000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate șase amenzi de 24.000 de lei şi s-au dat şi cinci avertismente pentru angajatori care au încălcat prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă și cele ale registrului de evidență al salariaților.

În paralel au fost verificaţi şi 52 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 140 sancţiuni contravenţionale, din care 139 de avertismente şi o amendă în valoare de 8.000 lei.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Deja ai votat!