O nouă licitaţie pentru reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”

0
dig

După trei licitaţii anulate, municipalitatea a scos din nou la licitaţie reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Pe site-ul electronic de achiziţii publice a fost publicat astăzi anunţul vizând contractul „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a a Monumentului Istoric Ansamblul Bisericii <Sfântul Gheorghe>”. Valoarea contractului este de 7,518 milioane de lei, data limită de depunere a ofertelor fiind 14 octombrie, ora 15.00.

Organizarea unei noi licitaţii amână începerea lucrărilor pentru anul viitor, în cel mai fericit caz. Cu alte cuvinte, biserica va rămâne cu aceleaşi schele montate în 2004 şi cu acoperişul „cârpit” cu folie. Mai mult, în acest an, pe acoperiş au crescut şi câţiva copăcei.

Aproape că nu a existat slujbă oficiată pe 23 aprilie la care să nu fie făcute promisiuni vizând reabilitarea acestui obiectiv emblematic, însă promisiunile au rămas la acest stadiu. Trecerea anilor şi-a pus amprenta pe biserica monument istoric, care aproape că „se stinge” sub ochii botoşănenilor. În vara acestui an, la o întâlnire organizată de cei care au absolvit Liceul Laurian în urmă cu cinci decenii, una dintre fostele eleve a propus chiar demararea unei colecte pentru a salva acest obiectiv istoric.

Valoarea acestui contract a fost diferită la fiecare licitaţie. Astfel, la prima licitaţie, din iunie 2018, valoarea contractului a fost de 5,192 milioane de lei, la a doua, din noiembrie 2018, valoarea a scăzut la 5,056 milioane de lei, pentru ca la a treia încercare, în martie 2019, să ajungă la 6,039 milioane de lei.

Demararea lucrărilor este foarte aşteptată de botoşăneni. Contractul de finanţare a fost semnat în luna februarie a anului trecut, iar lucrările trebuie încheiate în februarie 2021.

La biserică, dar şi la turnul clopotniţă, sunt programate lucrări de consolidare, restaurare şi refacere instalaţii electrice, sanitare, de încălzire, montaj semnalizare şi avertizare incendiu, montaj instalaţii antiefracţie, montaj generator electric.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551. Lăcaşul de cult este un monument istoric emblematic pentru municipiul Botoşani.

+0 -0
se încarcă...