Record stabilit de berze în județ

0

Județul Botoșani se poate mândri cu un inedit record. Potrivit reprezentanților Societății Ornitologice Române (SOR), în județul Botoșani, în comuna Cotușca, se găsește cel mai nordic cuib de barză numărat în acest an.

De asemenea, județul nostru este printre cele mai primitoare cu aceste păsări ocrotite, SOR plasându-l pe locul 6 la nivel național după numărul de cuiburi identificate, respectiv 92. În primăvară, Paul Vieru, reprezentant al Asociaţiei „Papucul Doamnei”, partener al SOR și care, alături de Garda de Mediu Botoșani, a lansat proiectul „O barză, un cuib”, estima numărul cuiburilor la o sută.

Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la cinci kilometri distanță de locul unde fuseseră introduse, și așa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulți utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barză sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România. Ca număr de păsări, avem un total de 6.580 de păsări din care 3.044 sunt adulți”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Record de pui în 2019

Numărătoarea berzeler albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu șapte pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru.

Berzele pot avea între unu și țțapte pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare și unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria.

Date sintetice pe 2019

– Cel mai nordic cuib de barză este în comuna Coțușca (Botoșani)

– Cel mai sudic cuib de barză este în comuna Bujoru (Teleorman)

– Cel mai estic cuib de barză se află la Sfântu Gheorghe (Tulcea)

– Cel mai vestic cuib de barză se află în Nădlac (Arad)

– Cuibul situat la cea mai mică altitudine – un metru peste nivelul mării: Pardina (Tulcea)

– Cuibul situat la cea mai mare altitudine – 1.154 de metri: Beliș (Cluj)

Top județe cu berze

Suceava 230 cuiburi

Harghita 211 cuiburi

Călărași 162 cuiburi

Constanța 160 cuiburi

Tulcea 139 cuiburi

Botoșani 92 cuiburi

Timiș 71 cuiburi

Ialomița 70 cuiburi

Deja ai votat!
se încarcă...