Câțiva bănuți în plus la alocații promiși de politicieni în prag de alegeri (video)

0

După ce te-ai fript cu ciorbă sufli și în iaurt”, spune un vechi proverb. Cam așa e și situația și în PSD la ora actuală. După ce în primăvară a pierdut puncte importante opunându-se în primă fază majorării alocațiilor pentru copii, acum social-democrații s-au gândit să nu mai fie prinși descoperiți și au mutat ei primii. Așa se face că în Comisia de muncă s-a aprobat un proiect de lege prin care alocațiile copiilor să fie indexate anual cu rata inflației.

Anunțul a fost făcut de către ministrul social-democrat al Muncii, botoșăneanul Marius Budăi. Potrivit acestuia, măsura se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2020, cheltuielile aferente majorării alocaţiilor urmând a fi incluse în bugetul pe anul viitor. „Săptămâna asta (n.r. – săptămâna trecută), în Comisia de muncă am fost prezent la o dezbatere şi am aprobat ca alocaţiile pentru copii să fie indexate anual cu rata inflaţiei, până facem alte măsuri de majorare”, a afirmat Budăi.

Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. Alocaţia de stat pentru copii este în cuantum de 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap, 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi ani şi 18 ani şi 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt 4,2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Majorările nu sunt unele substanțiale. Astfel, în ipoteza că va fi folosită rata inflației rămasă definitivă, atunci vorbim de indicatorul de pe anul 2018 pentru majorarea din 2020. Rata inflației pe 2018 a fost de 4,6%, ceea ce înseamnă că majorarea alocației care în prezent este 150 de lei va fi doar de 6,9 lei, iar a celei care este 300 de lei de 14,7 lei.

+0 -0
se încarcă...