Mesaje RO-ALERT în cazul incendiului de la groapa de gunoi

0

În cazul incendiului de la groapa de gunoi, pompierii continuă să intervină. La fața locului sunt cinci autospeciale cu apă și spumă, operațiunea de stingere a incendiului fiind coordonată chiar de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), colonel Cristian Amarandei.

Din cauza degajărilor mari de fum, ieri seară s-a impus alertarea populației din zonă prin sistemul RO ALERT. „S-a impus trimiterea de mesaje către toate celule din zonă pentru ca populația să nu intre în panică. Totodată, emisia de fum și de gaze potențial toxice era destul de mare”, a explicat colonelul Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani.

La fața locului au ajuns și reprezentanții Gărzii de Mediu – Comisariatul Botoșani, care au făcut primele constatări. „Deocamdată, așteptăm să vedem concluziile celor de la ISU. Vom cere și documentele societății care administrează rampa, după care vom dispune măsuri în consecință”, a spus Cristisna Ionela Kashyap, șeful Comisariatului Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu.

Cert este că în cursul nopții, vântul și-a schimbat direcția, iar zona afectată de degajările de fum este mult mai mare. „Nu am primit semnalări din partea populației, însă mediul a fost afectat cel puțin prin prisma degajărilor de fum”, a adăugat Kashyap.

Potrivit primelor informații, incendiul ar fi pornit foarte aproape de rampa de selecție, chiar din zona în care s-au depozitat ultimele deșeuri din plastic, și a afectat doar depozitul de deșeuri. Inițial, cei din cadrul societății Diasil au încercat să stingă flăcările cu mijloacele proprii, crezând că pot face față. Ulterior, ei au sunat la 112 și au cerut ajutorul celor de la ISU. De aceea pompierii spun că au fost anunțați cu întârziere. Flăcările s-au extins și, potrivit unor estimări, incendiul ar fi afectat o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați. Și în prezent există degajări de fum, iar din când în când mai izbucnesc flăcări, semn că focul a afectat în profunzime stratul de materiale reciclabile din plastic.

Incendiul a izbucnit ieri seară, când la fața locului au fost trimise mai multe echipaje ISU, care au rămas în zonă pe tot parcursul nopții. O primă concluzie provizorie avansează ca și cauză probabilă de izbucnire a incendiului autoaprinderea deșeurilor.

 

Deja ai votat!