Master class susţinut de maestrul Sabin Păutza

0

În perioada 16 – 20 septembrie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani  organizează Master class – dirijat coral. Master class-ul este susţinut de maestrul Sabin Păutza.

Potrivit organizatorilor, cursurile au loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoşani şi se vor încheia cu un concert coral la Casa Armatei. Concertul va avea loc pe 21 septembrie, începând cu ora 18.00.

Născut în localitatea Cîlnic, lângă Reşiţa, la 8 februarie 1943, Sabin Păutza a obţinut pe parcursul carierei numeroase distincţii, precum Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru „Ofranda Copiilor Lumii”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru Cvartetul de Coarde nr. 3, Marele Premiu al Televiziunii Române pentru piesa de muzică uşoară „Un brad bătrân” pe versurile lui Nicolae Iorga, Premiul Internaţional de Compoziţie din Salt Lake City pentru „Cinci piese pentru orchestră” şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr” pentru lucrarea „Chimes”.

Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în 2005 Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.

Sabin Păutza a compus mai multe lucrări clasice de referinţă, iar în 2018 a primit din partea ambasadorului Belgiei un manuscris al unei opere pierdute a lui George Enescu, „Strigoii”, care a ajuns în proprietatea statului belgian, pentru a-l orchestra. Acesta a fost înregistrată de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub bagheta dirijorului român, Gabriel Bebeşlea.

Deja ai votat!
se încarcă...