spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBotoșani, unul dintre cele mai tinere municipii

Botoșani, unul dintre cele mai tinere municipii

Botoșani este unul dintre cele mai tinere municipii ale țării, având și una dintre cele mai ridicate ponderi ale populației sub 18 ani din România, arată o analiză EY a datelor Institutului Naţional de Statistică referitoare la cele 24 de oraşe cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori.

Oraşul cu cea mai tânără populaţie din România este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani şi cu doar una din opt persoane cu vârsta de peste 65 ani. Acesta este urmat de două oraşe tot din zona Moldovei, respectiv Iaşi (39,7 ani) şi Botoşani (40,2 ani). „Iaşi şi Botoşani au cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani – 19,1% în 2018. Acest lucru este explicat, în cazul Iaşiului, de rata natalităţii, care înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte oraşe – 11,3 naşteri la o mie de locuitori, dar şi cu media naţională, de 9,3 naşteri la o mie de locuitori în 2017”, se precizează în analiza EY.

Acest lucru ar trebuie să fie o veste bună pentru economia orașului nostru, doar că acest indicator nu trebuie privit în dimensiunea sa absolută, ci în contextul social actual. Astfel, foarte mulți dintre absolvenții de liceu abia așteaptă să termine cele 12 clase, unii dintre ei nici nu mai susțin examenul de bacalaureat, pentru a pleca la muncă în străinătate. De asemenea, majoritatea celor care iau examenul de bacalaureat părăsesc municipiul pentru a merge la studii în diferite centre universitare și foarte puțini dintre ei se mai întorc să mai muncească acasă.

 

Brăila are populația cea mai îmbătrânită

 

La polul opus, acestor trei municipii este Brăila are cea mai îmbătrânită populaţie, cu o vârstă medie de 44,1 ani. La o diferenţă destul de mare, se clasează pe locul doi în topul oraşelor îmbătrânite municipiul Braşov (43,6 de ani), urmat îndeaproape de Ploieşti şi Constanţa (43,3 ani).

Capitala se află în Top 10, pe locul 9, cu 42,6 ani, la o diferenţă foarte mică de media naţională (42,2). Deşi cu o rată a natalităţii destul de ridicată – 9,7 naşteri la 1.000 de locuitori, capitala pierde în continuare capital uman datorită emigrării, dar în cea mai mare măsură a sporului natural negativ.

 

Crește numărul bătrânilor

 

Numărul de locuitori de 65 de ani şi peste din oraşele României a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani, depăşind un milion în 2018. În ultimii cinci ani, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) în populaţia totală a scăzut progresiv, ajungând la 14,8% în 2018. Pe de altă parte, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depăşit pe al celor sub 15 ani începând cu 2014. Vârsta medie în România a crescut cu aproximativ patru ani în ultimele două decenii, ajungând la 41 ani în 2018. În aceeaşi perioadă, s-a înregistrat cel mai mare procent de persoane în vârstă în rândul populaţiei urbane româneşti, una din şase persoane având peste 65 de ani în 2018. „Îngrijorător este că numărul locuitorilor de 65 de ani şi peste din oraşe a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani. Dacă ne raportăm la totalul populaţiei din România, 29% dintre tineri se află în oraşele mari, cu 4% mai puţin comparativ cu anii 2000. Pe de altă parte, numărul de locuitori în vârstă (peste 65 de ani) a crescut în aceeaşi perioadă, ajungând să devanseze valoarea medie iniţială cu 6% (24% în 2000 vs. 30% în 2018)”, se mai arată în analiza EY.

Municipiile Constanţa şi Braşov se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de persoane vârstnice înregistrate la 100 persoane tinere – 137 persoane, comparativ cu media naţională de 110 persoane. De asemenea, 18% din populația județelor Brăila, Constanţa, Ploieşti are peste 65 de ani, o situație apropiată înregistrându-se și în Braşov, unde procentul este de 17% din totalul populaţiei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...