Tineri trimiși la pușcărie, după ce au omorât în bătaie un octogenar

0

Cei doi tineri care la începutul acestui an au ucis un bătrân din comuna Cristinești, în scop de jaf, au fost condamnați de Tribunalul Botoșani la câte 13 ani și opt luni de închisoare cu executare. Acuzați de tâlhărie calificată și omor, Alexandru Petru Roman, de 20 de ani, și Iulian Gabriel Buțura, de 19 ani, au fost găsiți vinovați de magistrați, instanța aplicându-le câte o condamnare pentru fiecare faptă. La final, pedepsele au fost contopite, rezultând câte o condamnare de 13 ani și opt luni de detenție. Aflați deja în arest preventiv, cei doi pot formula apel. Condamnarea celor doi a venit după numai un termen de judecată, procesul judecându-se pe baza probelor administrate de procurori în timpul anchetei, fără să mai fie nevoie de administrarea de noi probe sau audieri de martori.

Crima a avut loc în seara de 30 ianuarie a.c., după ce tinerii au băut pe la barurile din sat. Amețiți de băutură, ei au plecat spre domiciliu cu un faeton, dar pe traseu au oprit în dreptul casei lui Ş.M., un bătrân de 81 de ani care locuia singur, cu scopul de a-i fura banii. Au intrat în locuinţă, l-au lovit pe vârstnic cu pumnii şi picioarele şi au ieşit cu un sac cu făină şi unul cu grăunţe. După ce au dus sacii la faeton, bătrânul a ieșit după ei să-i ocărască, dar tinerii s-au întors, l-au lovit din nou cu pumnii şi picioarele, dar şi cu un lemn peste cap, l-au dus mai apoi în locuinţă, unde au continuat să-l bată. Când bătrânul a căzut în agonie, tinerii l-au dezbrăcat și i-au furat din haine 110 lei, după care au plecat. Abandonat, bătrânul a decedat la scurt timp.

Fapta a ieșit la iveală a doua zi, când vecinii au realizat că Ș.M. nu a mai ieșit din casă şi au mers să vadă dacă i s-a întâmplat ceva. Când au intrat în locuinţă, aceştia au dat peste o imagine de coşmar, bătrânul fiind găsit fără viaţă, dezbrăcat, cu urme de violenţă pe tot corpul. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, iar la faţa locului a ajuns o echipă operativă formată din criminalişti şi poliţiştii de la Investigaţii Criminale. Curtea bătrânului a fost verificată centimetru cu centimetru, la fel şi locuinţa, criminaliştii ridicând mai multe probe. Anchetatorii au realizat un cerc de suspecţi şi au început audierile, zeci de persoane fiind chemate să dea declaraţii. Culmea este că printre cei care au fost audiaţi a fost şi Alexandru Petru Roman, care locuia în apropierea casei bătrânului, însă atunci a susţinut că nu ştie nimic.

Când au văzut vânzoleala din sat, tinerii au discutat între ei și au decis să ţină totul sub tăcere. Încetul cu încetul, polițiștii și procurorii au început să adune informaţii, care au dus spre Alexandru Petru Roman. Tânărul anticipase cumva ce avea să urmeze, dar în încercarea de a scăpa a luat decizia să plece cu tatăl său la muncă în judeţul Cluj. Se angajase ca zilier la o societate şi lucra la săpat şanţuri. Depistat de poliţişti pe raza judeţului Cluj, el a fost escortat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în baza unui mandat de aducere, după care a fost arestat preventiv. La scurt timp a urmat Iulian Gabriel Buțura, care a ajuns și el după gratii. Pentru a-i captura, poliţiştii botoşăneni au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Suceava – Biroul de Analiză a Informaţiilor Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...