Număr record de doze de vaccin antigripal la Botoşani

0

Epidemiologii au cerut aproape dublul de anul trecut, adică 28.000 de doze, însă pentru început au fost aprobate doar cantităţi similare cu cât s-a consumat în ultimul sezon rece. „Pentru acest sezon, DSP a solicitat un număr de 28.000 de doze de vaccin. Pentru început au fost aprobate 19.000 de doze, ce urmează să sosească în mai multe tranşe”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.

Primele 50 de mii de doze de vaccin tetravalent au ajuns deja în ţară. Cu ele vor fi imunizaţi angajaţii din spitale şi cei care îngrijesc copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.

Alte 1 500 000 de doze vor fi livrate din a doua jumătate a lunii octombrie. Acestea vor fi trimise în cabinetele medicilor de familie şi cu ele vor fi imunizaţi bolnavii cu afectiuni cronice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă.

Gripa se transmite foarte uşor de la o persoană la alta. Şi poate duce la complicaţii. Medicii spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea.

45 de milioane de lei a plătit Ministerul Sănătăţii pe cele 1,5 milioane de doze de vaccin. Autorităţile au cumpărat mai mult ser decât anul trecut. În sezonul precedent, peste 2.300 de persoane au fost diagnosticate cu gripă, iar 199 au murit.

Vaccinul nu se găseşte, deocamdată, în farmacii. Se estimează că va fi disponibil la mijlocul lunii viitoare. Serul va costa în jur de 60 de lei.

Anul trecut, când s-au înregistrat peste 200 de cazuri de gripă la Botoşani, au fost imunizaţi antigripal peste 17.000 de botoşăneni, cu 5.000 mai mulţi decât în sezonul rece precedent.

Deja ai votat!
se încarcă...