Goana după funcție i-a fost fatală Lilianei Mincă

Goana după funcție i-a fost fatală Lilianei Mincă.

Supraviețuitoare la șefia ALDE Botoșani după scorul rușinos înregistrat la europarlamentare, 4,6%, deși anunța cu mare tam-tam înainte de alegeri că va obține un rezultat „cu două cifre”, chiar de 15%, Liliana Mincă nu a reușit însă să reziste răzbunării lui Călin Popescu-Tăriceanu, care a rupt alianța cu PSD și le-a cerut tuturor membrilor ALDE să părăsească guvernarea.

Liliana Mincă se numără printre cei cinci secretari şi subsecretari de stat care au refuzat să-și părăsească funcțiile și care au fost excluși luni partid. „Cei care în baza deciziei Delegaţiei Permanente de a ne retrage de la guvernare nu şi-au depus demisiile din funcţiile de secretari de stat sau asimilate acestora şi-au pierdut calitatea de membri”, a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Politic Executiv al ALDE. Cei cinci sunt: Nicolae Nasta – secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Teiu Păunescu – secretar de stat în Ministerul Muncii, Cătălin Harnagea – director general RoAid (n.r. – Agenţia de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară), Octavian Ilisoi – vicepreşedinte Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu rang de subsecretar de stat, Liliana Mincă – vicepreşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu rang de subsecretar de stat.

Liliana Mincă a refuzat să comenteze decizia, rezumându-se a afirma că „urmează o conferință de presă”.

 

Roxana Anușcă Țurcanu va prelua șefia ALDE Botoșani

 

Funcția de preșendite a ALDE Botoșani ar fi fost preluată de către fosta deputată liberală Roxana Anuşca Ţurcanu. Aceasta a confirmat informaţiile, însă susţine, potrivit Agerpres, că, deocamdată, nu a primit un document scris care să ateste acest lucru. „Am primit şi eu un telefon cu puţin timp în urmă şi mi s-a spus că sunt noul preşedinte al ALDE Botoşani. Deocamdată, nu ştiu să vă spun mai multe. Aştept să apară decizia scrisă”, a afirmat noul lider al organizației locale a partidului lui Tăriceanu.

Roxana Anuşca Ţurcanu, care a fost parlamentar în mandatul 2012-2016, este membră a ALDE din 2018, însă nu a deţinut nicio funcţie în această formaţiune politică. Ea este soţia fostului lider al PNL Botoşani Florin Ţurcanu, care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean în legislatura precedentă. Florin Ţurcanu a pierdut funcţia în urma unei condamnări penale.

De asemenea, secretar general al ALDE Botoșani a fost numit Costel Romanescu, primarul de Păltiniș și unul din foștii vicepreședinți ai PNL Botoșani. El este unul dintre apropiații lui Florin Țurcanu și a fost exclus din PNL după l-a criticat dur pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru că a respins constant numirea Liei Olguţa Vasilescu drept ministru al Dezvoltării, dar şi pentru eliminarea lui Crin Antonescu de pe lista liberală de la europarlamentare.

 

Liliana Mincă, colecționară de diplome și campioană la traseism politic

 

Liliana Mincă a fost membru PC până în 2011, când s-a înscris în PPDD, partid din partea căruia a candidat la alegerile parlamentare din 2012 şi a câştigat un mandat de deputat, la Botoşani. Din noiembrie 2014 până în august 2015 ea a fost membru Partidul Național Democrat, urmând ca din august 2015 să se înscrie în UNPR. A plecat din UNPR în martie 2016, când s-a afiliat PSD. După doar şapte luni, aceasta a plecat şi de la social-democraţi şi s-a înscris în ALDE.

Campioană la schimbat partide, Liliana Mincă (Ghervasuc) se remarcă şi printr-un apetit uriaş la colecţionat diplome. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, acesta a obţinut prima diplomă de licenţă, în „management financiar-contabil”, abia în 1999, la vârsta de 30 de ani. După aceea, a urmat un adevărat „delir” educaţional. În 2005 a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare, iar un an mai târziu a devenit şefă la Loterie, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 2009. În timp ce conducea Loteria, între anii 2007-2009, Liliana Mincă (Ghervasuc) a absolvit cursurile a două mastere, a luat încă o licenţă, a absolvit şi Institutul Diplomatic Român şi şi-a dat şi un doctorat, făcând invidioşi adevărate genii. Mai exact este vorba de un master în Securitate şi Apărare Naţională (2007), unul în Managementul Sectorului Public (2007), licenţă în Managementul turismului (2008) şi un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii (2008). Astfel, Liliana Mincă (Ghervasuc) a ajuns să fie lector universitar.

Deja ai votat!