2.000 de cărți funciare gratuite pentru proprietari botoșăneni

0

Aproape două mii de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii terenurilor agricole din trei comune din județul Botoșani, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Botoșani.

Proprietarii imobilelor din cele trei unități administrativ – teritoriale, Darabani, Mihăileni și Rădăuți Prut, au început să primească noile cărți funciar de pe 23 septembrie. Cele 1.956 de imobile sunt situate în orașul Darabani – 1.071 de proprietăți, comuna Mihăileni – 242 de proprietăți și comuna Rădăuți Prut – 643 de proprietăți și au suprafața totală de 1118,56 ha. Înregistrarea sistematică a terenurilor agricole din cele două comune și orașul Darabani a început în 2018, iar lucrările au fost desfășurate pe sectoare cadastrale.

În prezent, din totalul de 882 sectoare cadastrale contractate în județul Botoșani, 30 sunt cadastrate în proporție de 100%, iar în alte 852 se desfășoară lucrări.
Într-un interviu recent, Radu-Codruţ Ştefănescu, preşedinte-director general al ANCPI, enumera Botoșaniul printre județele rămase în urmă cu lucrările de cadastru.
„Progrese notabile am înregistrat în special începând cu anul trecut… sperăm să fie contractate lucrări inclusiv în judeţele care au rămas în urmă la acest capitol precum Bihor, Sălaj, Braşov, Sibiu, Botoşani şi Constanţa”, declara, acum 10 zile, Radu-Codruţ Ştefănescu, pentru agenția națională de presă.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Deja ai votat!
se încarcă...