Mihai Ştefan rămâne consilier local

0
bdr

Consilierul local Mihai Ştefan va participa şi la şedinţa Consiliului Local (CL) de astăzi, deoarece PNL nu a trimis la Prefectură actele necesare pentru ca acesta să-şi piardă mandatul. Scandalul în jurul consilierului liberal a pornit acum aproape jumătate de an, când, la o acţiune a Asociaţiei „Ridică-te şi umblă”, Mihai Ştefan a fost filmat cum se încheia la pantaloni după un copac, în faţa Primăriei. Acestea erau însoţite de un text potrivit căruia acesta şi-ar fi făcut necesităţile după un copac, în paralel cu crosul organizat de asociaţia umanitară. Consilierul susţine că, după copac, s-ar fi schimbat în trening pentru a participa la cros. După cros acesta a izbucnit la adresa organizatorilor şi a politicienilor PSD prezenţi la manifestare, acuzându-i că au transformat totul într-o acţiune politică. El a fost acuzat de cei prezenţi şi de faptul că era în stare de ebrietate.

La câteva zile şi-a anunţat demisia din PNL şi CL, dar şi retragerea din viaţa publică. La sfârşitul lunii mai, însă, spre stupoarea tuturor, Mihai Ştefan a revenit asupra deciziilor şi a participat la şedinţa de CL şi s-a reînscris în PNL. Astfel, liberalii erau singurii care puteau decide asupra retragerii sprijinului politic şi implicit a pierderii calităţii de consilier local de către Mihai Ştefan.

 

Acte lipsă pentru demitere

 

La vremea respectivă, preşedintele PNL Botoşani, Costel Şoptică, anunţa că, în ciuda acestui tertip, Mihai Ştefan îşi va pierde funcţia de consilier local, dar după ce se vor parcurge toţi paşii procedurali, pentru ca acesta să nu poată contesta decizia ce va fi luată. Hârtia a ajuns la Prefectură cu întârziere, abia pe 22 iulie. Cum între timp a intrat în vigoare noul Cod Administrativ, aceasta, chiar dacă este însoţită de către demisia iniţială a lui Mihai Ştefan, de pe 14 mai, nu respecta toate cerinţele legale. Noul Cod Administrativ prevede că prefectul poate să emită ordinul de încetare a mandatului unui consilier, dacă la solicitarea partidului mai sunt anexate alte trei documente şi anume: dovada comunicării hotărârii partidului către secretarul municipiului, către consilierul Mihai Ştefan prin prisma art.204, aln.5, care prevede că „data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general” al municipiului, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al PNL, deoarece acesta, până la înaintarea solicitării către Prefectură s-a reînscris în partid, precum şi un act din care să rezulte dacă hotărârea a fost sau nu contestată de către Mihai Ştefan. 

 

„Nu avem de ce să trimitem alte acte”

 

Aceste acte nu au ajuns nici până astăzi la Prefectură, deşi au fost solicitate oficial PNL de către serviciul juridic al instituţiei încă de pe 25 iulie, adică de acum două luni. „Dacă se doreşte emiterea ordinului prefectului pentru încetarea mandatului respectivului local trebuie să primim toate aceste documente, care vor sta în spatele actului ce va fi emis de către prefect”, a declarat Mihaela Aroşoaie, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Botoşani.

Costel Şoptică susţine că nu are de ce să trimită la Prefectură alte acte, decât demisia lui Mihai Ştefan, care este un act unilateral. „Ei de aceasta ar trebui să ţină cont nu să-mi ceară alte acte. Nu avem de ce să trimitem alte acte. Demisia este un act unilateral, iar prin demisie, Mihai Ştefan îşi pierde mandatul. El şi-a depus o nouă cerere de înscriere în partid, dar conducerea PNL nu a luat-o în discuţie”, a conchis liderul PNL Botoşani.

Deja ai votat!
se încarcă...