spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMesaje halucinante la 112

Mesaje halucinante la 112

Botoşănenii fac apeluri din cele mai trăsnite. O femeie a sunat în urmă cu câteva zile la 112 să ceară ajutorul disperat forţelor de intervenţie, anunţând dispariţia prietenei ei.

Deşi modul în sine al dispariţiei părea unul mai mult decât bizar, un echipaj de pompieri s-a deplasat la locul indicat, pentru a descoperi doar că apelanta avea vedenii. Incidentul a avut loc în Dorohoi, într-un bloc din centrul oraşului, de unde o femeie de 82 de ani a sunat la 112, anunţând că i-a dispărut prietena, dar nu oriunde. „Bătrâna a sunat foarte speriată, spunând că o prietenă a vrut să se culce pe un fotoliu pat în casă la ea, iar în momentul în care aceasta a tras lada de la pat, a dispărut. Pur şi simplu a spus că nu o mai vede”, a precizat un dispecer din cadrul 112. la locul solicitării a fost trimis un echipaj din cadrul ISU, care, deşi circumspect în privinţa veridicităţii, a fost nevoit să meargă la apelant.

Desigur că, din fericire, nu exista nicio femeie prinsă sau dispărută sub fotoliul pat, iar pompierii au plecat după ce s-au asigurat că bătrâna era în afara unui pericol iminent.

Cazul, însă, nu este deloc unul aparte, tot mai mulţi apelanţi anunţând la 112 cazuri care pun degeaba pe drumuri salvatorii, dar în acelaţi timp este şi greu ca aceştia să fie refuzaţi, ori sancţionaţi ulterior. Un caz aproape similar a fost înregistrat în judeţ, ude un bărbat de 40 de ani a sunat că fratele lui zace fără suflare în pat.

Acesta le-a spus dispecerilor de la 112 că fratele este în pat, nu mai respiră şi era alb ca cearşaful. Considerând a fi o urgenţă majoră, la faţa locului a fost trimis un echipaj de la Ambulanţă, doar că, ajunşi la domiciliul indicat, cadrele medicale pregătite pentru ce era mai rău, nu au găsit pe nimeni, în afară de apelant. Luat mai pe îndelete la întrebări şi verificând şi în baza de date, medicii au descoperit că bărbatul suferea de schizofrenie, el nici măcar neavând un frate. „Problema, în acel caz, a fost că nici nu a putut fi dus la spital, deşi ar fi avut nevoie, din punct de vedere medical. Cei de la ambulanţă nu îl pot duce cu forţa, însă. La fel cum nici poliţia nu putea intra în casa lui, dacă omul nu era agresiv şi nu prezenta un pericol. Iar cum acesta a refuzat să fie dus la spital, am plecat cum am venit”, a spus un asistent din cadrul SJA Botoşani.

Un alt caz la care ambulanţa a fost chemată, dar a plecat cum a venit, a fost şi în Nordul judeţului, unde un bărbat de 63 de ani a apelat că îi este rău şi are nevoie urgenţă de ambulanţă.

Ajunse la faţa locului, cadrele medicale au fost întâmpinate de bărbatul într-o avansată stare de ebrietate, cu muzica dată la maxim şi dorind să fie transportat la Crasnaleuca. „Eu acolo am un prieten la Poliţia de Frontieră şi trebuie să îmi dea nişte bani. Eu nu vreau să mrg la spital, ca mă duce la Psihiatrie. Eu la Crasnaleuca vreau să ajung”, încerca acesta să îi convingă pe cei de la Ambulanţă, confundaţi cu un taxi

Un alt caz, recent, a fost cel al unei femei de pe malul Prutului, care a sunat la ambulanţă pentru un motiv pe cât de bizar pe atât de urgent pentru apelantă. Femeia a sunat plângând la 112, cerând disperată o ambualnţă care să o ducă la spital sau să îi facă o clismă.

Aceasta le-a spus dispecerilor că nu mai ieşise cu scaunul de câteva zile şi resimţea nişte dureri abdominale insuportabile, motiv pentru care are nevoie de ambulanţă. „Sunt şi apeluri care, vrem nu vrem, stârnesc şi amuzamentul. Însă la toate cazurile sunt trimise echipaje, uneori imediat, alteori temporizat. Oamenii ar trebui, totuşi, să înţeleagă, că urgenţele reale au prioritate”, a spus un dispecer din cadrul dispeceratului integrat SJA-ISU.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în august că va fi adoptat un pachet legislativ ce vizează sistemul 112. Printre măsuri sunt și cele legate de creșterea nivelului de amenzi în cazul apelurilor false, la un nivel de până la cinci ori mai mare pentru cei care apelează 112 doar în glumă. „Astfel de atitudini generează costuri inutile și pun în pericol viețile celor care chiar au nevoie. Vom majora cuantumul amenzilor care apelează fals echipajele de intervenție de 5 ori, de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei”, a anunțat premierul.

Problema va rămâne însă de a cataloga astfel de apeluri, la apeluri fictive, farse, sau apeluri nejustificate, ţinând însă cont şi de faptul că durerea este o senzaţie subiectivă, iar apelantul poate considera că ceea ce resimte el este o urgenţă reală.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...