joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPensii de peste 10.000 de lei pentru o femeie de afaceri și...

Pensii de peste 10.000 de lei pentru o femeie de afaceri și un profesor

Indexarea punctului de pensie cu 15% a mărit și mai mult discrepanța dintre veniturile persoanelor vârstnice, cele mai câștigate fiind cele cu pensiile de asigurări sociale mari și foarte mari.

La Botoșani, cea mai mare pensie aflată în plată în acest moment are o valoare de 13.651 lei, cu aproape 1.800 de lei mai mult decât acum o lună. Aceasta este încasată de o femeie de afaceri, care încă mai activează. Surprinzător, a doua pensie ca valoare este încasată de un fost profesor de matematică. Acesta încasează începând din această lună 12.826 lei, cu aproape 1.700 de lei mai mult decât în august. A treia pensie ca valoare este la distanță mare de primele două și este în valoare de 8.259 lei, cu 1.075 lei.

În schimb grosul pensionarilor botoșăneni nu vor primi decât doar câțiva leuți și asta pentru că pensia medie de asigurări sociale din județul Botoșani este cea mai mică din țară, în august aceasta neajungând nici măcar la valoarea unui punct și avea o valoare de doar 949 de lei. La acest nivel, valoarea majorării este de doar 142 de lei. Altfel, un pensionar, care a avut o pensie de 1.500 de lei, primeşte în plus, din septembrie 225 de lei, iar unul care are o pensie de 2.000 lei beneficiază de o majorare de 300 lei.

Creșterile sunt și mai mici la pensionarii agricultori, care au o pensie medie de 496 de lei. Aceștia primesc aproximativ 75 de lei.

Per total, pensia de asigurări sociale medie pentru limită de vârstă din județul Botoșani este cu aproape 300 de lei mai mică decât pensia medie la nivelul întregii ţări, care, la finalul primului semestru al anului, era de 1.235 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Valori imediat apropiate şi sub pragul de 1.000 de lei se mai înregistrează doar în judeţele Giurgiu (954 lei) şi Vrancea (973 lei), în timp ce valorile cele mai mari s-au înregistrat în judeţul Hunedoara (1.545 lei), municipiul Bucureşti (1.506 lei) şi județul Braşov (1.415 lei). Se pot lesne observa discrepanţele uriaşe între valorile medii ale pensiilor în profil teritorial la nivel naţional. Astfel, pensia medie în Botoşani este cu aproape două treimi mai mică decât cea din judeţul Hunedoara, ecartul fiind de aproximativ 600 de lei.

Cauzele sunt multiple. Principala este faptul că angajaţii din Botoşani au avut, de-a lungul anilor, venituri mai reduse decât în restul ţării, motiv pentru care zona a fost, este şi va rămâne pentru mult timp săracă. Din cauza veniturilor modeste şi valoarea pensiilor calculate este una derizorie.

Apoi, valoarea pensiei medii în Botoşani este trasă mult în jos de faptul că o treime dintre pensionarii din judeţ beneficiază de indemnizaţii de completare până la nivelul pensiei minime. La sfârşitul lunii iulie, peste o treime din vârstnicii botoşăneni beneficiau de pensia minimă socială, de 640 de lei, care este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani) şi care, din calculul făcut, ar urma să primească sume derizorii. În aceste condiţii, pe lângă suma rezultată din calcul, din bugetul de stat se achită diferenţa până la 640 de lei. Aici trebuie spus că există câteva pensii de doi-trei lei în plată, diferența până la pensia minimă fiind suportată de bugetul de stat.

De asemenea, faptul că judeţul Botoşani a fost şi este unul preponderent agricol se vede şi la nivelul veniturilor pensionarilor. În august, erau înregistraţi 16.182 de pensionari agricoli, care primesc lunar, în medie, doar 496 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...