vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTTensiuni la CJ din cauza administrării Spitalului Județean (video)

Tensiuni la CJ din cauza administrării Spitalului Județean (video)

Situația conducerii de la Spitalul Județean a fost readusă în discuție de consilierii județeni liberali, care, la ședința de ieri, au primit la mapă și raportul Corpului de Control al președintelui Consiliului Județean (CJ) Botoșani și cel al Direcției de Sănătate Publică (DSP), de după moartea pe treptele Secției Săveni a primarului de Vorniceni, Toader Leampăr.

Consilierul județean al PNL, Radu Anton, a cerut analizarea activității Consiliului de Administrație al Spitalului Județean, ca urmare a funcționării deficitare a secției de la Săveni. „La secția exterioară Săveni este organizat un punct de lucru al laboratorului de imagistică medicală și computer tomograf, dar acest sistem, acest laborator, sau mai bine zis personalul care deservește secția exterioară Săveni nu poate să facă și interpretările necesare. Din raportul acesta de control rezultă că aparatul permite instalarea unui software pentru telemedicină, ca el să poată fi interpretat de către medicii specialiști, dar nu există. Referitor la structura organizatorică, încă din 2011 există o structură care nu poartă decât semnătura și ștampila Consiliului Județean, fără alte avize necesare de la Ministerul Sănătății, inclusiv ca acestea să fie însușite de managementul Spitalului Județean”, a spus consilierul județean.

El a precizat că în urma morții primarului de Vorniceni, Spitalul Mavromati a fost sancționat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor legale privind munca în schimburi și planificarea medicilor.

Referitor la modul în care sunt puși să lucreze medicii, consilierul județean liberal Mirela Saucă a atras atenția că aceștia sunt pur și simplu epuizați, iar creșterea salariilor nu este suficientă pentru a-i determina să rămână în spital. Saucă afirmă că secția exterioară de la Săveni a ajuns în situația în care este acum fiindcă s-a confruntat întotdeauna cu o lipsă acută de medici. „Dincolo de aprecierile colegului meu am reținut faptul că CA a solicitat conducerii Spitalului Județean un proiect de restructurare a acelei secții, termenul era 20 septembrie, nu știu dacă planul acela cu trei variante de restructurare a Secției Săveni a ajuns pe masa CA, eu sper că da. Mi-aș dori să aflu și eu care sunt variantele acelea, sunt foarte interesată fiind locuitor acolo și văzând problemele cu care se confruntă pacienții în fiecare zi, cu problemele medicale pe care le au. Ideea este că constatăm cu toții, din păcate, că creșterea salariilor medicilor nu este suficientă pentru a-i păstra sau a-i aduce la unitățile medicale. Oamenii aceștia vor mai mult decât atât și mi se pare normal. Medicii care au plecat de acolo au plecat pentru că erau pur și simplu epuizați”, a spus Mirela Saucă.

Situaţia de criză de la Spitalul Judeţean a fost declanşată de moartea primarului Leampăr pe treptele Secţiei Săveni, acum două luni. La acel moment în spital nu era niciun medic din cei doi pensionari care deserveau unitatea sanitară. Între timp, medicul internist Elena Cardaş şi-a încetat activitatea la Secţia Săveni din cauza epuizării şi mai ales a lipsei de implicare a factorilor de decizie în salvare a acestui spital.

Demisia managerului Spitalului Judeţean „Mavromati”, Livia Mihalache, a fost cerută atât de primarul Săveniului, cât și de conducerea organizaţiei judeţene a PSD Botoşani. Aceasta refuză însă, pe motiv că abia a promovat examenul de manager.

Conducerea CJ nu poate să-i rezilieze contractul de management decât după analiza care va avea loc la sfârșitul anului, adică după primele șase luni. În acest context, vicepreședintele Dorin Birta a solicitat realizarea un audit la spital.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...