CJ va reabilita muzeele Enescu din județ (video)

0

Consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investiţii „Reabilitare Muzeul Memorial «George Enescu» şi anexă, din municipiul Dorohoi” şi „Reabilitare Casa Memorială «George Enescu», Liveni”, astfel încât Muzeul Judeţean Botoşani, care administrează cele două obiective culturale, să poată accesa fonduri europene sau guvernamentale.

Reabilitarea Muzeului Memorial „George Enescu” de la Dorohoi ar costa 3,8 milioane de lei, în timp ce reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni are un cost estimat de 1,99 milioane de lei.

Pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, la jumătatea lunii august, a fost acceptat de către Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași proiectul depus de Muzeul Județean Botoșani. Acesta presupune refacerea completă a clădirii Casei Memoriale , a împrejmuirii și a tot ce înseamnă dotări, utilități, apă canalizare și încălzire, „pentru că acolo încălzirea se face doar cu o sobă pe lemne”. „De asemenea, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc activități cu publicul, sperăm să aducem chiar și o componentă a Festivalului «George Enescu» de la București. Sperăm că acest proiect va repune în centrul atenției Casa «George Enescu»”, a precizat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului.

Valoarea totală a proiectului va fi de 1,365 milioane euro. Din totalul acestei sume, 900 de mii de euro vor veni din fondurile Programului Operațional România – Republica Moldova 2014-2020, 424 mii euro vor fi contribuția Muzeului, iar 47 de mii de euro cea a Consiliului Județean Botoșani.

Clădirea Casei Memoriale „George Enescu” nu a mai fost reabilitată din anii ’90, dar nici atunci nu au fost lucrări de anvergură, multe dintre ele fiind făcute de muzeografi și alți angajați ai instituției. În prezent, la Casa Memorială „George Enescu” există un singur angajat, dar odată cu demararea acestui proiect, Aurel Melniciuc speră să mai poată angaja un muzeograf pentru a se putea organiza mai multe activități acolo și altele decât cele de ghidaj.

Celălalt obiectiv ce urmează a fi reabilitat Muzeul memorial „George Enescu” de la Dorohoi are în componenţă şi Casa „Costache Enescu”, construită 1847 de către tatăl marelui muzician. Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice.

Deja ai votat!
se încarcă...