Medic trimis la muzeu după o condamnare pentru trafic de influență

0

Un medic stomatolog din județul Botoșani a fost condamnat săptămâna trecută de magistrații Tribunalului Iași pentru complicitate la trafic de influență, după ce a făcut parte dintr-o grupare care încerca să „aranjeze” notele studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași. Găsit vinovat de magistrați, Andrei Cheban, în vârstă de 29 de ani,  s-a ales cu o pedeapsă de doi ani de închisoare, însă instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Așa se face că timp de doi ani și jumătate botoșăneanul va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. Totodată, el a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune Botoșani și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității fie la Primăria Botoșani, fie la Muzeul Județean de Istorie.

În fapt, botoșăneanul și o altă fostă studentă de la Medicină, Elena Mihaela Cătănoiu, sunt ultimii condamnați dintr-un lot de șapte persoane ridicate în vara lui 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași în așa numitul dosar „Șpagă pentru nota 5”. Asta pentru că ceilalți cinci inculpați, printre care dorohoianul Ștefan Vladimir Păun și botoșăneanca Carla Maria Preda, și-au recunoscut faptele în instanță, iar procesul a mers mult mai repede în cazul lor. Printre cei anchetați s-a aflat și un conferențiar universitar de la catedra de Anatomie a UMF Iași, despre care au existat suspiciuni că ar fi primit mita, însă procurorii nu au reușit să dovedească că așa au stat lucrurile și au dispus clasarea dosarului în cazul acestuia.

Ancheta a demarat în iunie 2017, după ce procurorii au aflat că dorohoianul Păun, care era prieten cu o medicinistă, cu ajutorul lui Andrei Cheban, student la acea vreme, și a unui sirian, Mustafa Abdi, a lansat ideea că poate aranja cu profesorii astfel încât studenții cu restanțe să poată promova examenele în sesiunea de reexaminări, totul contra unor sume de bani cuprinse între 150 şi 450 de euro. În realitate însă, banii pretinși nu ar fi ajuns la profesori, ci la dorohoianul care dorea să facă rost de „lovele” pentru a-și achita chiria pentru locuință. Procurorii au intrat pe fir, iar convorbirile celor implicați au fost interceptate, stenogramele discuțiilor devenind cele mai importante probe în dosar.

„Afacerile” au fost la un pas să fie denunțate de o actriță din Bârlad, care a plătit 1.350 de lei pentru ca fiul ei să treacă restanțele, dar feciorul a fost eliminat din sala de examen și nu și-a mai primit banii înapoi. De altfel, femeia a ajuns să fie condamnată și ea în acest dosar, la fel ca fiul ei, ambii fiind trimiși în boxa acuzaților pentru complicitate la trafic de influență. Interesant este că în urma procesului, magistrații au dispus confiscarea în folosul statului a tuturor sumelor care au făcut obiectul traficului de influență, la mijloc fiind vorba de fapte de corupție. Așa se face că studenții care au crezut că pot frauda examenele au rămas cu restanțele respective și au pierdut inclusiv banii.

Deja ai votat!
se încarcă...