sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDrumul strategic la a treia licitație

Drumul strategic la a treia licitație

Drumul strategic rămâne încă la stadiul de vis, dar reprezentanții Consiliului Județean (CJ) au scos deja la licitație procedura de achiziție a serviciilor de dirigintare de șantier. Astfel, în cursul săptămânii trecute, CJ a ridicat pe site-ul de achiziții publice licitația pentru „servicii de supervizare lucrări și consultanță de management în cadrul proiectului Regiunea Nord-Est – axa rutieră strategică 2: Botoșani – Iași”, cu o valoare de 1,3 milioane de lei (n.r. – aproximativ 300.000 de euro). „Această sumă este prinsă în devizul financiar al proiectului european. Nu e musai și să dai această sumă dirigintelui de șantier. Ea e prinsă la acest nivel, pentru ca să fie acoperitoare”, a declarat Costică Macaleți, președintelui Consiliului Județean (CJ) Botoșani.

Ofertantul trebuie să facă dovadă că a dus la bun sfârşit în ultimii trei ani, servicii similare de supervizare lucrări cu o valoare cumulată de minim 1,17 milioane lei fără TVA la nivelul unuia sau mai multor contracte. Totodată ofertantul va demonstra că a dus la bun sfârşit în ultimii trei ani servicii similare de management de proiect, la nivelul a cel puţin unui contract.

Interesant este că termenul limită de depunere al ofertelor este 25 noiembrie, moment din care va începe evaluarea care ar trebui să se termine pe 25 martie 2019. Cum cea de a treia licitație pentru drumul strategic încă nu a fost lansată, deși autoritățile susțin că au trimis documentația spre avizare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, putem ajunge în situația de a avea un dirigintele de șantier pentru o lucrare care nu a început sau care nu va începe niciodată.

Strategicul, la a treia licitație

CJ va scoate pentru a treia oară la licitație lucrările la drumul strategic, după ce au majorat valoare investiției cu câteva milioane de euro. Noua actualizare este de aproximativ 5,4 milioane de euro cu tot cu TVA, adică aproximativ 4,2 milioane de euro fără TVA. Astfel, prețul total va urca spre 65 de milioane euro, aproximativ 610.000 euro pe kilometru.

Până acum, drumul strategic a fost scos la licitație de două ori, dar niciodată nu s-a prezentat niciun constructor.

Prima dată licitația a fost urcată pe SEAP la sfârşitul lunii ianuarie, iar pe 11 martie, când trebuiau să deschidă ofertele, membrii comisiei de licitaţie din CJ au constatat că nimeni nu s-a interesat de lucrare. Atunci, valoarea estimată a contractului a fost de 254 milioane de lei fără TVA, aproximativ 55 de milioane de euro. Pentru că nu s-a prezentat niciun constructor, atunci conducerea CJ a decis să actualizeze doar prețul manoperei în raport cu modificarea salariului minim în construcție impus prin Ordonanța 114. Astfel prețul de la a doua licitație a ajuns la 272 de milioane de lei, fără TVA, aproximativ 60 de milioane de euro, adică undeva la 600.000 de euro pe kilometru, dublu față de standardele de cost pentru un drum județean, și tot nu s-a prezentat niciun constructor.

Drumul strategic trebuie terminat până în octombrie 2023 pentru a nu se pierde finanțarea europeană de 75 de milioane de euro.

Drum lung de o sută de kilometri

Prin acest proiect se dorea modernizarea a patru tronsoane de drum judeţean, în lungime totală de 106,265 kilometri, situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi – Rediu – Răuseni – Călăraşi), DJ 282 (Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti), DJ 297 (DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Todireni) şi DJ 294 (Dângeni – Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi – DJ 282 H (Şipote – limită judeţ Botoşani). Investiția avea în vedere reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi și amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...