Amenzi usturătoare pentru munca la negru

0
Amenzi usturătoare pentru munca la negru

Inspectorii ITM şi-au continuat controalele la angajatori şi în luna septembrie, valoarea amenzilor fiind la jumătate față de cele date cu o lună în urmă, adică 106.500 lei.

Cu această ocazie ei au descoperit patru persoane care munceau fără forme legale şi în consecinţă au fost aplicate amenzi în valoare de 80.000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate șase amenzi de 9.500 de lei şi s-au dat şi patru avertismente pentru angajatori care au încălcat prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă și cele ale registrului de evidență al salariaților.

În paralel au fost verificaţi şi 57 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 142 sancţiuni contravenţionale, din care 139 de avertismente şi trei amenzi în valoare de 17.000 lei.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

În luna septembrie au fost înregistrate și mai multe accidente de muncă, zece fiind cercetate de către angajator şi avizate de către ITM. Nouă accidente s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă a victimelor.

 

+0 -0

se încarcă...