vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTConsilier angajat la primărie cu executorul judecătoresc

Consilier angajat la primărie cu executorul judecătoresc

O femeie din Botoşani care a câştigat concursul pentru funcţia de consilier juridic în cadrul Primăriei Cristeşti a ajuns să fie angajată doar cu executorul judecătoresc, după o bătălie în instanţă care a durat aproape cinci ani. Situaţia incredibilă îşi are începutul în primăvara lui 2014, când Primăria Cristeşti a scos la concurs postul de consilier juridic, care a fost câştigat de Elena B. Cum aceasta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici statutari, cei din primărie i-au spus că nu o pot angaja decât ca stagiar, urmând ca după un an să susţină o evaluare şi, dacă o promovează, va fi trecută pe funcţie de consilier juridic definitiv. Era 8 aprilie 2014, aşa că i s-a stabilit un îndrumător, care i-a întocmit un program, după care a susţinut evaluarea.

Ulterior, însă, primarul de atunci, Ioan Aciobăniţei, a refuzat să o încadreze pe funcţie, pe motiv că stagiul şi referatul îndrumătorului, dar şi celelalte proceduri nu s-ar fi făcut cu respectarea legii. Botoşăneanca a făcut mai multe demersuri, iar la începutul lui 2016 secretarul comunei desemnat să efectueze evaluarea a întocmit referat de neavizare.

Evaluare reluată la cererea instanţei

Atunci, Elena B. a început războiul în instanţă, pe cale administrativă, iar magistraţii i-au dat câştig de cauză, au anulat actele întocmite şi au dispus reluarea evaluării. Dar, în loc să fie numită în funcţie, femeia s-a trezit cu o altă surpriză. În februarie 2017 ea a fost invitată la primărie, a fost evaluată din nou, însă a primit calificativul necorespunzător, iar câteva zile mai târziu i s-a comunicat că îi va înceta raportul de serviciu începând cu 20 martie 2017, când va fi eliberată din funcţie, motivat de calificativul necorespunzător.

A urmat o nouă luptă în instanţă, Elena B. reuşind să demonstreze în faţa judecătorilor că nici această evaluare nu a fost făcută conform prevederilor legale şi că eliberarea din funcţie a fost abuzivă. Procesele au continuat până în februarie 2018, când Tribunalul Botoşani a dispus reintegrarea ei în muncă pe postul de consilier debutant, cu toate drepturile aferente. Chiar şi aşa, cei din Primăria Cristeşti au refuzat să o reangajeze, deşi fostul primar care s-a opus în primă fază angajării ei decedase în mai 2017. În disperare de cauză, cu toate sentinţele judecătoreşti în favoarea ei, Elena B. a apelat la serviciile unui executor judecătoresc. Aşa se face că femeia s-a văzut reintegrată în funcţia de consilier juridic debutant abia pe 5 septembrie 2018, ajungându-se la un paradox, ca un funcţionar public să fie angajat trei ani ca debutant, în condiţiile în care legea spune clar – maxim un an. Acum, Elena B. a ajuns în postura să execute silit Primăria Cristeşti pentru a-şi primi toate drepturile salariale cuvenite, dar şi daunele morale aprobate de instanţă în compensarea calvarului prin care a trecut.

De partea cealaltă, actualul primar al comunei, Ionel Lucian Borfotină, spune că Elena B. ar fi fost angajată în primărie mai întâi fără concurs, încă din 2010, în postura de consilier personal al fostului primar, după care a fost organizat concursul de la care a pornit totul, concurs organizat tot de fostul primar. „Eu nu am făcut altceva decât să pun în aplicare sentinţele judecătoreşti. Dacă în hotărâre se menţiona refacerea evaluării, eu asta am dispus. Ba mai mult, având în vedere că ea era în divergenţe cu secretarul, am solicitat ca, pentru obiectivitate, evaluarea să fie făcută la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, dar a fost respinsă propunerea întrucât legea spune clar – evaluarea trebuie făcută de secretarul comunei. Ca să nu existe discuţii, am decis ca din comisia de evaluare să mai facă parte alţi doi membri, ca martori”, a explicat Ionel Lucian Borfotină.

Pusă în situaţia de a se lupta în instanţă pentru drepturile ei, femeia a făcut şi plângeri penale împotriva celor care în opinia ei au refuzat să pună în aplicare sentinţele judecătoreşti, doar că de atunci şi până în prezent poliţiştii şi procurorii nu au ajuns la concluzia că ar fi fost vorba de vreun abuz. Prin urmare, în unele dosare s-a dispus clasarea pe motiv că faptele reclamate nu există, ori că făptuitorul a decedat, în cauză fiind vorba de fostul primar Ioan Aciobăniţei. În schimb, între timp Elena B. a renunțat la funcția de consilier juridic de la Cristești și a fost angajată în cadrul unei alte primării din judeţ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...