sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTFals jurist pus să-și cumpere libertatea

Fals jurist pus să-și cumpere libertatea

Bombă la Zona Metropolitană (ZM) Botoşani. După un an şi jumătate de procese, magistraţii Judecătoriei Botoşani au confirmat faptul că fostul jurist al asociaţiei, Sorin Mihalache, a fost angajat în baza unei diplome false, iar timp de mai bine de doi ani a ocupat acest post deşi nu îndeplinea condiţiile. Găsit vinovat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, Sorin Mihalache a fost condamnat ieri în primă instanţă la o pedeapsă rezultantă de patru luni şi 10 zile închisoare. În schimb, magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei, fostul jurist urmând să fie supus unui termen de supraveghere de doi ani, interval în care va trebui să respecte mai multe măsuri şi obligaţii, printre care să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, el va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare la Biblioteca Judeţeană sau la Muzeul Judeţean.

În plus, instanţa a dispus anularea înscrisului falsificat şi l-a obligat să restituie Zonei Metropolitane suma de 48.451 de lei. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Angajare directă pe baza unor recomandări

Sorin Mihalache a fost angajat la ZM ca şi consilier juridic începând cu 1 ianuarie 2014, angajarea fiind semnată de fostul primar al municipiului, Ovidiu Portariuc, cu un salariu de 2.500 lei. Nu a fost vorba de niciun concurs, ci de o angajare directă în baza unor recomandări.

În 2016, însă, după mai bine de un an de activitate, cei de la Zona Metropolitană au observat că la dosarul de angajare nu există documentele autentice şi i-au cerut diploma şi foaia matricolă în original pentru a se convinge că acesta îndeplineşte condiţiile. Deşi a promis că îşi va completa dosarul cu actele solicitate, acest fapt nu s-a mai realizat. Ba mai mult, Sorin Mihalache a depus o cerere prin care solicita transferul pe postul de manager de proiecte, după care a intrat în concediu, iar pe 29 martie 2016 şi-a dat demisia din funcţie.

Plângere făcută la DNA

Pentru clarificarea legalităţii, conducerea ZM i-a mai cerut încă o dată în scris lui Sorin Mihalache să prezinte diploma în original şi cum acesta nu a dat curs solicitării, cenzorul statutar al ZM, Gelu Ciubotaru, care a realizat că este ceva putred la mijloc, a făcut o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, iar în iunie 2016, printr-o adresă oficială, conducerea ZM a solicitat Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi să verifice autenticitatea diplomei de licenţă a cărei copie fusese depusă de Sorin Mihalache la dosar.

După numai o săptămâna a venit şi răspunsul – diploma cu seria aferentă fusese emisă pe numele altei persoane, înscrisul cu pricina fiind un fals. Cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, iar cercetările aveau să confirme că înscrisul nu este nici măcar o copie a unui document autentic. Apreciind că angajarea s-a făcut prin mijloace frauduloase, întrucât în lipsa diplomei Sorin Mihalache nu ar fi fost angajat pe postul de consilier juridic, cei de la ZM au făcut plângere penală şi pentru înşelăciune.

Cercetările au fost finalizate în martie 2018, când dosarul penal întocmit pe numele acestuia a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Botoşani.

Salarii cerute înapoi

În 2017, cei de la ZM l-au acţionat în instanţă pe Sorin Mihalache într-o acţiune de răspundere patrimonială, încercând să recupereze pe cale civilă banii primiţi de acesta drept salariu, respectiv 80.108 lei, dintre care 65.251 de lei salariul net încasat şi 14.875 de lei cheltuielile angajatorului. În timpul procesului, avocatul lui Sorin Mihalache a invocat că acesta a fost angajat pe postul de consilier juridic fără nici un fel de concurs sau interviu, ZM oferindu-i postul pe bază CV-ului, unde se putea vedea că acesta nu a ocupat niciodată vreun post de consilier juridic. Mai mult, Sorin Mihalache s-ar fi ocupat de avizare de proiecte, iar pe linie juridică a avut foarte puţină activitate.

În plus, câtă vreme acesta a fost la serviciu şi a îndeplinit toate obligaţiile impuse de conducere, avea dreptul la un salariu. Din aceste motive, cererea respectivă a Zonei Metropolitane a fost respinsă, iar în procesul penal instanţa a considerat că Sorin Mihalache ar trebui să restituie doar diferenţa dintre salariul minim pe economie şi îndemnizaţia încasată nejustificat pentru funcţia de consilier juridic.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...