Botoşăneni la închisoare pentru trafic de migranţi

0
Botoşăneni la închisoare pentru trafic de migranţi

Trei traficanţi de migranţi, condamnaţi la începutul acestui an, au fost capturaţi de poliţiştii botoşăneni şi încarceraţi.

Marți, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Botoşani au identificat trei bărbaţi din localitatea Ibăneşti, cu vârstele de 29, 36 şi, respectiv 35 de ani, pe numele cărora erau emise de către Tribunalul Suceava, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi la 4,5, 3,8 şi respectiv 3,4 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituierea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi în formă continuată. „Aceştia au fost escortaţi către Penitenciarul Botoşani, în vederea încarcerării”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani. Cei trei fac parte dintr-un grup de opt persoane, din Suceava şi Botoşani, condamnate de magistraţii de la Tribunalul Suceava într-un dosar de trafic cu migranţi, după ce, într-un interval scurt de timp, fuseseră depistaţi mai mulţi migranţi trecuţi fraudulos peste fâşia verde, din Ucraina spre Botoşani, care erau cazaţi apoi pe raza judeţului Suceava.

Din cercetări a rezultat că este vorba de un grup infracţional organizat, format din suceveni şi botoşăneni, care se ocupa de transportul migranţilor pe ruta Ibăneşti (Botoşani) – Dorohoi – municipiul Botoşani – Suceava, după ce în prealabil străinii proveniţi din Asia Centrală şi de Sud erau trecuţi peste fâşia verde de ucraineni.

Anchetatorii au descoperit migranţi din Pakistan şi Bangladesh care sperau să ajungă într-o ţară din spaţiul Schengen. Migranţii puneau la bătaie sume cuprinse între 8.000 şi 15.000 de dolari, bani care se împărţeau pentru trecerea peste fiecare frontieră.

În cursul anului trecut, în acest dosar s-au realizat mai multe percheziţii, iar o parte dintre inculpaţi, şapte la număr, au şi fost arestaţi. Cei şapte, plus un al optulea, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Suceava şi au primit pedepse între doi ani şi două luni şi patru ani şi o lună.

Membrii ucraineni ai grupării, care nu sunt identificaţi, acţionau coordonat alături de unul din inculpaţii botoşăneni, împreună cu care stabileau detaliile realizării trecerii migranţilor peste linia de frontieră, pe raza judeţului Botoşani, fiind vorba de locuri greu accesibile patrulelor de frontieră.
Membrii din Botoşani ai grupării, din localităţile de frontieră Ibăneşti şi Racovăţ, arată procurorii DIICOT, cunoşteau foarte bine configuraţia zonei şi ştiau unde trebuie aşteptaţi migranţii şi se ocupau de preluarea acestora şi călăuzirea lor până în localitatea botoşăneană Ibăneşti, unde erau cazaţi la un alt membru al grupului.

Urma apoi transferul spre municipiul Suceava, care se desfăşura în mod coordonat, unii din membrii grupării circulând cu maşini antemergător, în scopul evitării controalelor şi pentru a verifica siguranţa traseului.

Pe parcursul cercetărilor, structurile de combatere a crimei organizate au interceptat patru transporturi de migranţi.

Într-un alt caz, în noaptea de 9 spre 10 iunie 2018, a fost vorba de alţi trei pakistanezi care au fost trecuţi pe teritoriul României, prin Botoşani, dar nu au putut fi preluaţi de membrii locali ai grupării. Cei trei migranţi au fost depistaţi hoinărind în zona frontierei, a doua zi dimineaţă.

+0 -0

se încarcă...