Ipoteză şocantă în cazul morţii „italianului”

În vârstă de 33 de ani, tânărul cunoscut printre botoşăneni sub apelativul „Italianul”, a murit de frig în noaptea de luni spre marți, chiar lângă spitalul din care a fugit cu câteva ore înainte. Pe numele lui adevărat Constantin Vârlan, tânărul este de loc din Iaşi, unde avea şi buletinul, însă de mai mulţi ani acesta trăia pe Bulevardul Mihai Eminescu, în zona stației de taxiuri de lângă sediul Direcţiei de Paşapoarte. Tânărul era internat în Spitalul Judeţean, pe secţia de gastroenterologie de aproape o săptămână, din cauza unor afecțiuni cronice de care suferea. Deşi ajunsese într-o stare gravă, medicii au reuşit să îl stabilizeze, iar în cursul acestor zile se pregăteau chiar să îl externeze.

Potrivit unor cadre medicale, acesta fugise din spital și în cursul dimineții de luni, dar a fost adus de un infirmier înapoi pe secția unde era internat. Spre seară însă, tânărul a fugit din nou din spital, iar cadrele medicale anunțat poliția. „Afecţiunile de care suferea erau grave, însă colegii mei au reuşit să îl stabilizeze, astfel că urma să fie externat. În momentul dispariției a fost anunţat şi serviciul 112, aşa cum prevede protocolul, ulterior aflând şi noi că dimineaţă a fost găsit decedat”, a precizat medicul primar Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Din păcate, acesta a fost găsit fără suflare, înghețat de frig în cea mai rece noapte din acest an, chiar lângă peretele unității sanitare din care a fugit, îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni subţiri, o bluză şi halatul de spital cu care fusese internat. Descoperirea macabră a fost făcută abia dimineață, de către un lucrător al spitalului care venea la muncă. Un echipaj cu medic al Serviciului Județean de Ambulanță a fost solicitat la fața locului, cadrele medicale neputând însă decât să constate decesul, care a survenit pe parcursul nopții în care s-au înregistrat temperaturi de sub 0°, de altfel temperatura corporală neputând fi măsurată. „Din păcate nu s-a mai putut face nimic, decesul survenind pe parcursul nopţii”, a precizat medicul Cătălina Duhaniuc, din cadrul SJA Botoşani.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului au demarat o anchetă, fiind luată în calcul şi o ipoteză şocantă. Tânărul nu ar fi plecat din spital, ci a sărit pe geamul uneia dintre camerele de serviciu de pe secţia situată la etajul doi al spitalului, până pe acoperişul spălătoriei, care se află chiar în acea zonă, diferenţa de nivel fiind una mică. Apoi, acesta ar fi traversat acoperişul acoperit cu tablă, în încercarea de a coborî, însă a alunecat şi a căzut pe ciment. Nu a suferit un traumatism cranian puternic, dar este posibil ca impactul cu solul să îl fi făcut să îşi piardă cunoştinţa, acesta rămânând întins pe ciment pe tot parcursul nopţii. De altfel, pe spate acesta era plin de zgârieturi, care ar fi putut fi provocate de crengile unui copac lângă care a căzut, sau de alunecarea pe tabla acoperişului. Dimineaţa a fost găsit îngheţat de frig, cu o pungă de mâncare şi medicamente lângă el. „În cauză a fost deschisă o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, în acest sens fiind solicitată şi efectuarea unei necropsii”, a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.

La cinci ani de la reabilitarea făcută pe milioane de euro, la cel mai mare spital din Botoşani continuă să apară cazuri şocante cu pacienţi care se aruncă sau ies pe geamurile sacţiilor. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste situaţii se sfârşesc prin moartea celor care recurg la aceste gesturi, chiar dacă, aşa cum a fost cazul de ieri, tânărul nu dorea să îşi pună capăt zilelor.

Deja ai votat!