sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei - Prima condiţie ca să primeşti bani de la guvern...

Cosmin Andrei – Prima condiţie ca să primeşti bani de la guvern este să ceri

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a anunţat cele 469 de proiecte de apă, canal, energie, sănătate sau infrastructură pentru comunităţile locale, care vor fi finanţate în cea de a doua sesiune de către Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

La Botoşani banii vor merge doar către primăriile conduse de primari PSD.

Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului Botoşani, susține că municipalitatea botoşăneană nu a primit nici un leu deoarece nu a solicitat acest lucru.

„Pentru alocările din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, Primăria Municipiului Botoşani nu a făcut nicio solicitare pentru obiective de investiţii şi, drept dovadă, nu am primit nici un leu. Dacă nu am cerut, nu am primit. Deși avem foarte multe obiective care pot fi finanțate și căutăm încontinuu bani pentru 60 de kilometri de străzi, pentru toate unitățile de învățământ care trebuie reabilitate, dotate nu s-au făcut solicitări pentru acest proiect, în condițiile în care municipiul Buzău a primit 70 de milioane de lei, o sumă care echivalează cu bugetul pe un an al acestui municipiu”, a declarat Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că și alte municipii reședință de județ au primit sume impresionante, de ordinul zecilor de milioane, „care ar fi putut duce la o dezvoltare spectaculoasă a domeniilor pentru care s-a cerut finanţare”.

„Îi reproșez direct domnului primar Cătălin Flutur că nu a solicitat bani pentru acest program al guvernului României. Cei care și-au făcut treaba au primit bani. Noi am fi putut cere fonduri pentru înfiinţare staţie de epurare zona Lebăda, pentru cei 60 de kilometri de străzi neasfaltate unde punem în fiecare an piatră, pentru întreţinere şi reparaţii străzi, pentru reabilitare săli de sport. Nevoile sunt mari, trebuia făcută solicitare şi apoi să discutăm despre o eventuală nealocare a fondurilor, dar prima condiţie ca să primeşti bani de la guvern este să ceri”, a mai spus Cosmin Andrei.

Printre oraşele care au primit fonduri se află Turda (35 de milioane de lei), Pantelimon (opt milioane lei), Râmnicu Vâlcea (13 milioane lei), Craiova (15 milioane lei), Huși (10 milioane lei), București (65 de milioane de lei), Zalău (opt milioane lei), orașul Caşvana (Suceava, 26 de milioane de lei), Râmnicu Sărat (17 milioane lei), Lehliu Gară (39 de milioane de lei), Drăgăneşti Olt (56 de milioane de lei).

Domeniile pentru care s-au alocat fonduri lucrări de reparații la unități de învățământ, înființare rețea de distribuție și furnizare gaze naturale, reabilitare și modernizare străzi.

Finanţările prin FDI dublează Programul Naţional de Dezvoltare Locală, ambele programe fiind finanţate exclusiv de la bugetul de stat.

Finanţarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanţare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate CNSP pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro, din care s-au acordat deja aproximativ două miliarde de euro.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...