Hoț iertat la Botoșani, condamnat la Suceava

0

Un individ trimis în judecată pentru furt a fost achitat în primă fază de judecătorii botoșăneani, dar a fost condamnat la închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel Suceava.

Furtul a avut loc în urmă cu mai bine de trei ani, mai exact în noaptea de 11 spre 12 iulie 2016, după ce un botoșănean care locuiește la bloc și-a parcat mașina în fața ansamblului de locuințe, dar a făcut o greșeală – a lăsat geamurile portierelor întredeschise pentru a asigura aerisirea. A doua zi dimineața și-a găsit autoturismul spart, iar mai multe bunuri în valoare de peste 2.300 de lei lipseau din interior. Bărbatul a sunat la 112, iar criminaliștii au găsit pe geamul unei portiere două amprente ale unui hoț cu vechi state de serviciu, Florin Lucian Tudosanu, de 26 de ani. Expertiza criminalistică care a dovedit cine este făptașul a durat o lună și jumătate, interval în care hoțul a fost arestat pentru alte fapte. Dosarul a fost trimis în judecată, Florin Lucian Tudosanu fiind acuzat de furt calificat. Doar că magistrații Judecătoriei Botoșani au dispus achitarea invocând un principiu al jurisprudenței – „In dubio, pro reo”. Motivul – nu sunt probe suficiente că el ar fi comis fapta. Asta pentru că înfăptuirea justiției penale cere judecătorilor să nu se bazeze pe probabilitate, ci pe certitudinea dobândită pe bază de probe decisive, complete și sigure. „Este posibil ca inculpatul, trecând prin zonă, să fi văzut mașina cu portierele deschise, să fi vrut să sustragă bunuri, dar să fi ajuns după ce bunurile reclamate de persoana vătămată fuseseră deja sustrase”, au invocat magistrații.

În schimb, a fost ignorat un alt aspect. Nu a fost analizat locul în care au fost găsite amprentele. Asta pentru că, dacă mașina ar fi fost spartă deja, amprentele lui ar fi fost pe portieră, nicidecum pe geam. Nemulțumiți de hotărârea instanței, procurorii au făcut apel, iar ieri Curtea de Apel Suceava a desființat sentința de achitare emisă de Judecătoria Botoșani și l-a condamnat pe hoț la o pedeapsă rezultantă de patru ani închisoare cu executare în regim de detenție, decizia fiind definitivă.

+0 -0
se încarcă...