luni, iulie 4, 2022
AcasăLocalCasa Ankele scoasă la vânzare de către Artmark Historical Estate

Casa Ankele scoasă la vânzare de către Artmark Historical Estate

Casa Ankele a fost scoasă la vânzare pe site-ul Casei de licitaţii Artmark Historical Estate. După şase ani în care consilierii municipali botoşăneni au tot amânat cumpărarea acestui imobil emblematic pentru istoria municipiului, actualul proprietar a decis să găsească un  cumpărător prin intermediul acestei case de licitaţii. Preţul de pornire la licitaţie este de 550.000 de euro, imobilul fiind estimat la 600.000 – 700.000 de euro.

Casa Ankele a fost construită în 1836 și este una dintre clădirile emblemă din Centrul Istoric. Imobilul poartă numele familiei de armeni mutate în Moldova din Austria, la începutul secolului al XIX-lea.

Imobilul este vizibil dinspre ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. „Clădirea eclectică prezintă o remarcabilă valoare istorică și arhitecturală. Cele două fațade simetrice au opt ferestre pe fiecare latură, la patru dintre acestea fiind construit câte un balcon de zidărie. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente, un tip de ornamentație unic în Botoșani. La baza cupolei metalice este gravat numele proprietarului. Deasupra, un grup statuar întruchipează doi îngeri de piatră ce țin în mâini blazonul familiei”, se arată în textul de prezentare pe site-ul Artmark Historical Estate.

Carol Ankele a venit în Botoșani atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc. La 1836, cumpăra proprietăţi în oraș şi construia Casa Ankele, cu meşteri vienezi. După instaurarea regimului comunist, clădirea din centrul Botoșaniului a fost naţionalizată, devenind magazin de stat. Casa Ankele a fost revendicată după 1990 de ultimii urmaşi.

„Prin poziționarea, arhitectura și istoria sa, Casa Ankele din Botoșani merită repusă în valoare și integrată într-un proiect cultural-turistic care să pună în evidenţă trecutul său și al orașului”, mai arată reprezentanţii casei de licitaţii.

Din 2013, la nivelul Consiliului Municipal Botoşani se tot vorbeşte despre cumpărarea Casei Ankele, însă actualul proprietar şi-a pierdut încrederea în bunele intenţii ale aleşilor locali.

Consilierii municipali şi-au dat încă din 2013 acordul pentru achiziţionarea imobilului. În 2015, imobilul construit în anul 1836 de Carol Ankele a fost evaluat, la solicitarea municipalităţii, la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că vrea ca în acest imobil să fie mutată Poliţia Locală. În decembrie 2016, viceprimarul Marian Murariu anunţa că aleşii PSD sunt de acord cu cumpărarea casei, cu condiţia realizării unei expertize tehnice.

Această expertiză tehnică nu a fost realizată. În şedinţa din 29 iulie 2019, consilierii municipali au votat proiectul vizând exercitarea dreptului de preempţiune pentru cumpărarea Casei Ankele, însă demersul a rămas la acel nivel.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
33.9 ° C
34.4 °
32.8 °
23 %
3.7kmh
88 %
lun
34 °
mar
36 °
mie
32 °
joi
19 °
vin
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9454

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mergeți de luați benzină cât prețurile conțin reducerea asta teribilă. Că nu ține mult.

EDITORIAL

Conflictul dintre progresismul de la vârful conducerii Uniunii Europene și conservatorismul est-european, în sfera căruia gravitează și majoritatea politicienilor din România, devine tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Cine-n dragoste nu crede N-ar mai călca iarbă verde Ci spini și nisip fierbinte Ca să se învețe minte... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...