spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTŞeful Poliţiei scos la pensie de calculator

Şeful Poliţiei scos la pensie de calculator

Comisarul şef Viorel Şerbănoiu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a fost pensionat de „calculator”. Cel puţin aceasta este versiunea oficială, după ce solicitarea acestuia de prelungire a mandatului la şefia IPJ Botoşani nu a mai fost aprobată de cei din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi nici de cei de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Prin urmare, cel puţin pentru o perioadă, comanda IPJ Botoşani va fi asigurată de comisarul Cătălin Ilaşcu, adjunct al inspectorului şef, care va trebui să facă munca a trei oameni. Asta pentru că şi cea de a doua funcţie de adjunct din cadrul Inspectoratului de Poliţie a rămas neocupată din vara acestui an.

Numit inspector şef în urma unui concurs organizat de IGPR în toamna lui 2018, Viorel Şerbănoiu a ajuns în această postură din cauza Legii privind pensiile militare de stat. Potrivit acestui act normativ care se aplică şi în cazul poliţiştilor, în funcţie de vechimea în sistem poliţiştii beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare. Aplicându-se grila pe cazul său, vârsta standard de pensionare a fost de 57 de ani şi două luni.

Născut pe 26 august 1962, el s-a aşteptat la o asemenea situaţie încă din vară. Doar că, din cauza accidentării suferită la un meci de fotbal din luna iulie, el nu a putut trimite la timp cererea de prelungire a mandatului. Iar când a făcut-o, nu a mai fost cine să i-o semneze. Asta pentru că, potrivit legii, prerogativele pentru aprobarea unei astfel de cereri reveneau strict ministrului Afacerilor Interne, ori Carmen Dan tocmai îşi dăduse demisia din funcţie pe 15 iulie, iar pe 10 octombrie guvernul a fost demis, după ce moţiunea de cenzură iniţiată împotriva Cabinetului Dăncilă a fost adoptată de Parlament.

„Am depus cererea de prelungire, însă nu a mai fost cine să o aprobe”

Cum nu a mai fost cine să aprobe solicitarea de prelungire a mandatului, ultima zi de lucru pentru comisarul şef Viorel Şerbănoiu a fost data de 25 octombrie, zi în care a împlinit cei 57 de ani şi 2 luni. Atunci a participat la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Armatei, după care şi-a pregătit trecerea în rezervă. „Calculatorul m-a scos. Am depus cererea de prelungire, însă nu a mai fost cine să o aprobe”, a spus resemnat Viorel Şerbănoiu.

Ieri, fostul şef al IPJ s-a prezentat la serviciu, însă nu pentru activităţile curente, ci pentru a asigura transferul către succesorul său.

Reporterii „Monitorul” au solicitat un punct de vedere cu privire la această chestiune inclusiv de la reprezentanţii MAI, cât şi ai IGPR, însă aceştia nu au comunicat nici măcar dacă a fost desemnată o altă persoană la conducerea IPJ Botoşani. În schimb, adjunctul inspectorului şef, comisarul şef Cătălin Ilaşcu, a precizat că va asigura comanda instituţiei până la găsirea unei soluţii. „Voi asigura continuitatea conducerii IPJ Botoşani până când, într-un fel sau altul, va fi desemnată o persoană care să preia prerogativele de inspector şef”, a spus comisarul Ilaşcu.

Carieră începută la Vrancea

Născut în judeţul Vrancea, Viorel Şerbănoiu a intrat în poliţie în 1995, fiind angajat în cadrul IPJ Vrancea din sursă externă. După numai 10 ani, deşi nu fusese ofiţer de carieră, el a ajuns să preia conducerea IPJ Vrancea. În primăvara lui 2008, în urma unor disensiuni cu baronul PSD de Vrancea Marian Oprişan, el a fost transferat la IPJ Botoşani, tot pe funcţia de şef. În 2012, el a făcut însă rocada cu comisarul şef Cristian Cucoreanu, care a preluat conducerea poliţiei botoşănene, Şerbănoiu trecând pe funcţia de adjunct.

Pensionarea acestuia a survenit însă într-un context destul de tulbure. Astfel, în ultimi trei ani au existat tot felul de tensiuni între cei din conducerea IPJ, care au culminat cu plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie şi cu anchete penale din toate taberele. De altfel, în urma acestor scandaluri, inclusiv fostul adjunct al inspectorului şef, comisarul şef Dumitru Aioanei, s-a pensionat la începutul acestei luni. Cert este că Viorel Şerbănoiu a fost şi singurul şef al IPJ Botoşani care a fost prădat de hoţi chiar în timpul mandatului. În noiembrie 2018, persoane necunoscute i-au spart locuinţa şi i-au furat mai multe bunuri, bani şi bijuterii, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 20.000 de lei, autorii nefiind prinşi nici până la această dată.

Cert este că dacă cei din MAI nu vor delega sau vor împuternici o altă persoană la conducerea IPJ Botoşani, situaţia este destul de nefericită întrucât urmează alegerile prezidenţiale, iar în prezent instituţia este condusă de un singur om. Asta deşi în statul de funcţii funcţionează trei posturi de conducere, celelalte două fiind vacante.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...