Euro falși aduși din Moldova. Afacerea „Sașa” de la Botoșani

0

Tânărul din Darabani, care la începutul lui 2018 a cumpărat trei telefoane mobile cu 35 de bancnote false de 50 de euro, era mână în mână cu un cetățean moldovean, care i-ar fi furnizat valuta falsă. Mai mult tranzacțiile s-ar fi făcut sub supravegherea cetățeanului moldovean, cunoscut sub numele de „Sașa”, care urmărea totul de la distanță, din mașina personală. Asta pentru că telefoanele urmau să fie vândute mai departe, dincolo de Prut.

Povestea acestei afaceri cu implicații grave în zona de criminalitate organizată transfrontalieră își are începutul în urmă cu aproape doi ani, când dărăbăneanul Robert Ionuț Păduche, cunoscut ca și consumator de substanțe cu efect psihoactiv, a mers în Lipcani (Republica Moldova), iar într-o pizzerie s-a întâlnit cu acest Sașa B., care i-a arătat o bancnotă din cupiura de 50 euro, emisiune 2017, informându-l despre faptul că aceasta este falsă. La o examinare mai atentă, bancnota părea foarte bine realizată. Atunci, Sașa i-a propus să cumpere din România telefoane mobile pe care să le plătească cu astfel de bancnote false, ulterior el urmând să valorifice telefoanele mai departe în Republica Moldova. Însă plasatorul nu a vrut să piardă nimic din afacere și i-a propus să cumpere bancnotele de la el cu 45% din valoarea lor reală.

Cei doi au bătut palma, iar dărăbăneanul a început să caute telefoane mobile de ultimă generație pe olx.ro. A găsit trei ofertanți din municipiul Botoșani, cu care a stabilit să se întâlnească pe 15 ianuarie 2018, într-un interval de numai câteva ore, fiind vorba de trei telefoane – un Iphone 8, un Iphone 7 și un Samsung Galaxy Note 8. Prima afacere s-a făcut în parcarea magazinului Romstal din Zona industrială a municipiului Botoșani, a doua pe strada Grivița, iar ultima în apropierea sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Interesant este că afacerile s-ar fi făcut sub supravegherea lui Sașa, care urmărea totul din mașina sa personală, un Opel în două portiere, de culoare închisă, înmatriculat în Republica Moldova. Cert este că unii dintre cei păcăliți au simțit că ceva este putred. Astfel, a doua tranzacție a avut loc în Grivița, unde Păduche a intrat în legătură cu al doilea client, care îl aștepta în mașină. Tânărul a intrat pe bancheta din spate a autoturismului, a verificat telefonul, după care a dat bancnotele false și a rupt-o la fugă printre blocuri. Asta pentru că becul din plafoniera mașinii era aprins, iar tânărul a realizat că proprietarul telefonului putea observa că bancnotele sunt false. Ulterior, dărăbăneanul a ajuns lângă ISU, unde s-a întâlnit cu al treilea client care era împreună cu soția. După tranzacție, Robert Ionuț Păduche l-a rugat pe proprietarul telefonului să îl ducă înapoi în cartierul Grivița, întrucât era îmbrăcat doar cu un hanorac. Pe drum, dărăbăneanul a trimis mai multe mesaje de pe alte două telefoane mobile vechi, iar la un moment dat i-ar fi căzut din buzunar un teanc cu bancnote euro.

Când au realizat că au fost păcăliți, botoșănenii au sesizat imediat autoritățile, iar cazul a fost preluat de poliţiştii și procurorii de la Combaterea Criminalităţii Organizate. Interesant este că în momentul în care au descins la domiciliul dărăbăneanului și la locuințele altor doi prieteni de-ai acestuia, anchetatorii nu au găsit alte bancnote falsificate, acest lucru confirmând oarecum versiunea cu moldoveanul care supraveghea totul. Pe de altă parte, examinarea criminalistică făcută de polițiștii botoșăneni a indicat că bancnotele în cupiură de 50 de euro erau contrafăcute, acestea fiind realizate pe suport de hârtie fără proprietăți speciale, cel mai probabil prin tipărire, având aceleași elemente grafice și elemente de tipărire necorespunzătoare. Rezultatele au fost confirmate de expertiza realizată de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, Cecuri de Călătorie, care a stabilit că cele 35 bancnote în cupiura de 50 euro sunt false și nu au putere circulatorie, ele făcând parte dintr-un lot mai mare care ar fi fost plasat în mai multe state din Uniunea Europeană.

Ridicat de polițiștii și procurorii din structurile de combatere a criminalității organizate în ianuarie 2018, Robert Ionuț Păduche, acum în vârstă de 25 de ani, a fost trimis în judecată și condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru punere în circulaţie de monedă străină falsificată. Asta pentru că în privința altei acuzații, cea de înșelăciune, el s-a împăcat cu victimele și a scăpat astfel de o altă condamnare. Sentința nu este definitivă și a fost atacată la Curtea de Apel Suceava.

Deja ai votat!
se încarcă...