Mincă, „recrutată” de o colaboratoare a Securității

0

Liliana Mincă este „greu de demis”. Îndepărtarea Lilianei Mincă de la Ministerul Finanțelor a fost doar o aparență, după eliberarea din funcția de secretar general adjunct. De fapt, ea nu poate fi dată afară, fiind angajată prin concurs, înainte de numire, director în cadrul Direcției de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice. Practic, ea a revenit pe același post după ce Ludovic Orban a semnat decizia de eliberare din funcție pe baza demisiei acesteia, relatează HotNews.

Potrivit unor surse oficiale, citate de HotNews, concursul pentru postul de director al Direcției de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice ar fi fost organizat de Ministerul Finanțelor pentru Liliana Mincă, în pragul plecării acesteia de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Pe site-ul Ministerului Finanțelor, la rubrica de concursuri, numele Lilianei Mincă a fost ascuns sub codul: 1820ML01, într-un anunț afişat pe 21 octombrie 2019, care spune că a fost angajată director.

Aceleași surse spun că aducerea ei în instituție a fost susținută de Florina Claudia Prisecaru, secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor Publice care, potrivit Curții de Apel București, a fost colaboratoare a Securității, hotărârea fiind dată pe 6 noiembrie. Nu e definitivă.

Potrivit Newsweek, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au constatat faptul că Prisecaru a fost colaboratoare a poliției politice comuniste, în sensul în care prin informațiile pe care le-a furnizat a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane.

Prisecaru este o apropiată a fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Ea lucrează în Ministerul Finanțelor din 1993.

Mincă demisă din ALDE

Supraviețuitoare la șefia ALDE Botoșani după scorul rușinos înregistrat la europarlamentare, de 4,6%, deși anunța cu mare tam-tam înainte că va obține un rezultat „cu două cifre”, chiar de 15%, Liliana Mincă nu a reușit însă să reziste răzbunării lui Călin Popescu-Tăriceanu, care a rupt alianța cu PSD și le-a cerut tuturor membrilor ALDE să părăsească guvernarea. Liliana Mincă, vicepreședinte al ANPC, s-a numărat printre cei cinci secretari şi subsecretari de stat care au refuzat să-și părăsească funcțiile și care au fost excluși din ALDE. În ultima zi de exercitare a puterii, Viorica Dăncilă a numit-o secretar general adjunct la Ministerul Finanțelor.

Traseista perfectă

Liliana Mincă este imaginea perfectă a traseismului politic. A fost membru PC până în 2011, când s-a înscris în PPDD, partid din partea căruia a candidat la alegerile parlamentare din 2012 şi a câştigat un mandat de deputat, la Botoşani. Din noiembrie 2014 până în august 2015 ea a fost membru Partidul Național Democrat, urmând ca din august 2015 să se înscrie în UNPR. A plecat din UNPR în martie 2016, când s-a afiliat PSD. După doar şapte luni, aceasta a plecat şi de la social-democraţi şi s-a înscris în ALDE.

Campioană la schimbat partide, Liliana Mincă se remarcă şi printr-un apetit uriaş la colecţionat diplome și asta abia după ce a împlinit 30 de ani, când a obţinut prima diplomă de licenţă, în „management financiar-contabil”.

Deja ai votat!
se încarcă...