Tot ce trebuie să știi despre uleiul de cocos

0

Considerat un superaliment, uleiul de cocos are nenumărate efecte benefice asupra organismului, atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Acestea au fost dovedite de miile de studii efectuate asupra lui, la ora actuală uleiul de cocos certificat bio fiind des întâlnit în alimentația unui număr impresionant de persoane.

Desigur, popularitatea acestui superaliment a crescut simțitor și în rândul celor pasionați de crearea unor tratamente cosmetice acasă, iar marile companii producătoare de produse destinate îngrijirii pielii au ales să beneficieze de pe urma proprietăților sale remarcabile. În cele ce urmează vom prezenta mai pe larg beneficiile uleiului de cocos, precum și alte informații utile, astfel încât să te convingi că este o investiție bună.

Uleiul de cocos – beneficii uimitoare la nivel intern

Motivul pentru care uleiul de cocos este considerat un aliment extrem de sănătos și benefic pentru organism este componența sa bogată în acizi grași esențiali (acid caprilic, lauric și capric). Aceștia, fiind mai ușor de digerat, au capacitatea de a trece din tractul digestiv imediat în ficat, transformându-se astfel într-o sursă incredibilă de energie. Din acest motiv produsul este recomandat în special sportivilor, dar și celor care, din dorința de a pierde în greutate, practică foarte mult sport, solicitându-ți astfel organismul.

Uleiul de cocos reprezintă o sursă incredibilă de grăsimi saturate care, spre deosebire de cele nesaturate, hrănesc profund celulele din organism, având efecte benefice atât asupra tonusului organismului, cât și asupra tulburărilor cerebrale cum ar fi, de exemplu, epilepsia sau boala Alzheimer. El contribuie, de asemenea, și la întărirea sistemului imunitar, grație complexului de antioxidanți și vitamine (vitamina A, C, E, K), dar și la reglarea metabolismului și a digestiei.

Cum ne folosim de proprietățile uleiului de cocos în bucătărie?

Uleiul de cocos poate fi folosit în bucătărie la fel cum este utilizat și uleiul normal, de floarea soarelui: la gătit, la prăjit, în salate sau în prăjituri. Ceea ce trebuie să avem în vedere atunci când îl folosim la gătit sunt gustul pregnant și mirosul intens, care vor oferi preparatelor o aromă specifică. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că acesta poate fi alergen pentru unele persoane, caz în care trebuie evitat în totalitate (nu doar în alimentație, ci și în îngrijire).

Consumul de ulei de cocos în salate sau în orice alt tip de preparat contribuie la scăderea în greutate, la menținerea colesterolului în limitele normale și stimulează, în același timp, sănătatea inimii. Pentru a beneficia de toate acestea, specialiștii spun că cel mai indicat ulei din nucă de cocos este cel extravirgin, presat la rece, pentru că păstrează o cantitate însemnată din proprietățile fructului. Acest aspect este foarte important deoarece dacă uleiul nu este extravirgin, presat la rece, ci încălzit în procesul de prelucrare, majoritatea proprietăților benefice organismului sunt distruse.

Ce beneficii aduce uleiul de cocos utilizat extern?

Folosit frecvent pentru uz extern, acest tip de ulei aduce nenumărate beneficii părului, pielii, unghiilor și chiar a dinților. Desigur, pentru a-și face resimțite proprietățile, acesta trebuie să fie de calitate înaltă. Găsirea unui ulei de cocos la preț corect, ce a trecut testul inspecțiilor de calitate, nu ar trebui să fie însă o problemă dacă ne documentăm cu atenție.

Revenind la beneficii, iată deci de ce merită să utilizăm uleiul din nucă de cocos pentru uz extern:

  • Pentru păr

Acesta poate fi folosit ca balsam, însă ar fi de preferat să se aplice doar pe vârfuri. De asemenea, utilizarea lui în crearea unor măști de păr home-made este o practică foarte comună. În urma folosirii acestora părul devine mai fin, firele despicate sunt tratate, iar podoaba capilară capătă o strălucire de invidiat.

  • Pentru unghii

Conținutul bogat în antioxidanți al uleiului de cocos contribuie la întărirea unghiilor și la vitaminizarea acestora, astfel încât acestea să capete o rezistență cât mai mare și un aspect îngrijit.

  • Pentru piele

De departe cea mai comună întrebuințare a uleiului de cocos este pentru hidratarea și îngrijirea pielii. Drept dovadă stau multiplele creme de mâini pe bază de ulei de cocos. De asemenea, proprietățile acestuia pot fi folosite în formă pură, dacă se optează pentru aplicarea acestuia direct pe piele, pentru o hidratare intensă, sau în scruburi homemade, cu zahăr, cafea sau mălai.

După cum am mai spus, pentru a beneficia cu adevărat de toate proprietățile, este extrem de important să alegem un produs ecologic, bio, 100% sigur și verificat. Ca atare, locul din care îl achiziționăm este esențial.

Ce recomandăm? Republica BIO! Este un magazin online ce comercializează produse naturale și ecologice, fiind primul din România care a deținut doar produse certificate și aprobate de către un Organism Certificator European de încredere. De ce recomandăm? Pentru că știm cât de exigentă este compania în ceea ce privește calitatea produselor oferite (orice nou produs trebuie să treacă mai întâi testul inspecției de calitate și abia apoi este pus la vânzare).

Deja ai votat!
se încarcă...