joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTNelămuriri de la scăderea numărului de ore în şcoli

Nelămuriri de la scăderea numărului de ore în şcoli

Legea care micșorează numărul de ore va conduce la realizarea unui nou plan-cadru, a anunțat Monica Anisie, ministrul Educației. Potrivit oficialului, va fi regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda, deoarece nu vor fi tăiate ore, ci discipline. Astfel, va fi elaborat un nou plan cadru pentru gimnaziu şi liceu, urmând ca acesta să fie stabilit „construi din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu a ceea ce profesorul ar trebui să aibă”. Planurile cadru sunt documentele prin care Ministerul Educației stabilește care sunt disciplinele pe care le fac elevii, pe fiecare clasă în parte, și câte ore pe săptămână studiază copiii materiile respective.

Angajaţii din sistem aşteaptă cu emoţii deciziile noului ministru. Legea vizând reducerea numărului de ore urmează să fie promulgată de preşedintele ţării. „Preşedintele este obligat să o promulge. A fost un proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari prin care s-a stabilit numărul mediu de ore pe cicluri de învăţământ. Iniţiativa legislativă a fost votată şi trimisă preşedintelui în decembrie 2018, iar la începutul acestui an, preşedintele a reîntors în parlament proiectul de lege, spre a fi reexaminat, având în vedere mai multe aspecte, printre care inclusiv faptul că a fost legiferat fără a avea un studiu de impact”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ. Parlamentarii nu au ţinut, însă, cont de recomandările venite de la şeful statului. „Din păcate, noi, ca învăţământ, am căzut victima războiului care a fost între fosta putere şi Preşedinţie. Probabil că legea va fi promulgată şi de aceea noi am făcut demersuri pin care solicităm amânarea aplicării acestei legi”, a arătat Liviu Axinte.

Teamă de disponibilizări

Din calculele liderilor sindicali, prin reducerea numărului de ore ar fi disponibilizate peste 20.000 de cadre didactice, cei mai afectaţi fiind profesorii de la gimnaziu. „Acum trei ani, când au fost făcute actualele planuri cadru, chiar actualul ministru, pe atunci secretar de stat, a girat modificarea planurilor şi mărirea numărului de ore la gimnaziu. Acum nu ştim care materii vor fi afectate, la care discipline vor fi făcute reduceri”, a mai spus Liviu Axinte.

Potrivit liderului LSI, dacă va fi scăzut numărul de ore, trebuie modificată programa şcolară, pentru că materia nu poate fi predată într-un număr mai mic de ore.

Prin această lege, numărul orelor se reduce, în medie, cu cinci ore săptămânal. Programul elevilor ar arăta astfel: copiii din clasele I – IV ar trebui să stea la şcoală în medie 20 de ore pe săptămână, cu patru ore zilnic, cei din clasele V-VIII ar avea 25 de ore pe săptămână, cu cinci ore pe zi, iar liceenii ar avea 30 de ore săptămânal, respectiv şase ore pe zi.

O altă măsură care, potrivit sindicaliştilor, s-ar impune, este reducerea numărului de elevi din clase, ştiut fiind că mai ales în mediul urban sunt clase şi cu 34 de elevi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...