“Expresivitate”, o nouă expoziţie la Galeriile de Artă “Ştefan Luchian”

0

În perioada 17 – 29 noiembrie, Galeriile de Artă “Ștefan Luchian” găzduiesc expoziţia „Expresivitate”, cu lucrări realizate de Alina Munteanu. Vernisajul va avea loc duminică, 17 noiembrie 2019, ora 11.00. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Angela Hreniuc, profesor la Şcoala Populară de Arte „George Enescu” Botoşani.

Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, licenţiată în Artă Murală și membru stagiar al U.A.P.R., Alina Munteanu îmbină crezul de artist cu munca de profesor de artă monumentală la Liceul de Artă “Ştefan Luchianˮ Botoşani.

Artista a participat la expoziții de grup, respectiv: Expoziția absolvenților – Galeria de Artă “Lăpușneanuˮ – Iași (iulie 1999), Expoziții “Art-grup” – Galeriile de Artă “Ștefan Luchian” Botoșani (2005, 2006 și 2009), Expoziţia aniversară “Promoţia 99”- Galeria de Artă “Lăpușneanuˮ – Iași (2009), Salonul Național de Arte Vizuale “Interferențeˮ (2017, 2018, 2019). În anul 2018, Alina Munteanu a avut prima expoziţie personală la galeriile botoşănene, alegând ca temă predilectă portretul.

Referindu-se la creaţia Alinei Munteanu, criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a arătat că artista „experimentează și se delectează construind creații complexe, ce apoi le înmagazinează spiritual cu sensul unui simbol. Artista simplifică astfel detaliile, îndepărtează privirea de la ceva concret, concentrează atenția și gândirea, ca apoi să direcționeze totul către simbol. Suplețea talentului i-a permis artistei să treacă cu ușurință de la portret la compoziții ample, unde își exprimă dragostea de viață, înțelegerea demnității umane, poezia lucrurilor firești, vădind astfel de fiecare dată o largă comprehensiune pentru universul uman. Coloritul artistei este iscusit și de un gust ales, admirabil prin acordarea, opoziția și varietatea sa, expresiile fețelor reprezentate sunt vii și pătrunzătoare iar formele sunt interpretate cu o sensibilitate mai curioasă. Sub penelul său, materia se transformă afectiv, încărcându-se de un lirism calm și dens”, a mai arătat Delia Ioana Leizeriuc.

Deja ai votat!
se încarcă...