Vânzarea apartamentelor ANL rămâne o poveste frumoasă

0

Societatea Locativa nu a vândut până la această dată nici un apartament construit prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Asta în condiţiile în care despre vânzarea acestor locuinţe se vorbeşte de zece ani. Florinel Gornea, directorul Locativa, a declarat că nu s-a vândut nici un apartament din cauză că de-a lungul anilor a tot fost schimbată legislaţia. Potrivit acestuia, au necesitat timp intabulările, respectiv realizarea cărţilor tehnice, operaţiuni care au depins de fondurile alocate de la bugetul local.

Până la această dată societatea Locativa a primit 59 de cereri de la chiriaşi, însă nu se ştie dacă toţi semnatarii cererilor mai doresc să devină proprietari. „Am semnale că vor veni zilele următoare câteva persoane interesate de cumpărarea locuinţelor. Nu las eu să treacă anul fără să vând ceva”, a arătat Florinel Gornea.

Printr-un ordin emis de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, din iulie 2019, s-a stabilit o valoare de înlocuire de 1.916,42 de lei pe metru pătrat (baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor ANL, care se stabileşte anual – n.r.). Astfel, în baza noilor calcule realizate la nivelul Locativa, preţul unui apartament cu două camere ajunge la aproximativ 20.000 – 21.000 de euro în funcţie de suprafaţa acestuia, un apartament cu trei camere se va vinde cu aproximativ 25.000 de euro, în cel cu patru camere cu aproximativ 33.000 de euro.

Locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale (cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare – n.r.), dobânda fiind constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței. Chiriaşii mai pot cumpăra locuinţele prin credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Transferul de proprietate asupra locuinței către cumpărător se face după plata integrală a sumei reprezentând valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința  rămâne în administrarea autorităților publice locale. Potrivit legii, fondurile obţinute din vânzarea locuinţelor sunt virate la bugetul de stat, la fondul naţional pentru locuinţe, pentru construirea de noi locuinţe.

Deja ai votat!
se încarcă...