Centenarul Uniunii Armenilor din România, marcat la Botoşani printr-o manifestare culturală emoţionantă (video)

0
sdr

Muzeul Judeţean a găzduit ieri după amiază o manifestare culturală la care s-a înregistrat o participare record. În Sala oglinzilor au ajuns zeci de persoane care au participat la evenimentul care a marcat Centenarul Uniunii Armenilor din România. Alături de armenii botoşăneni s-au aflat ambasadorul Republicii Armenia în România, Varujan Vosganian, preşedintele UAR, alte persoane din conducerea acestei structuri, preşedinţii filialelor UAR din Bacău, Roman, Baia Mare şi Constanţa, botoşăneni nelipsiţi de la activităţile culturale, artişti plastici, şefi de instituţii, elevi, profesori.

„Anul acesta celebrăm Centenarul înfiinţării Uniunii Armenilor din România şi cu această ocazie am organizat un concurs de lucrări plastice care a avut ca principal scop promovarea şi rememorarea istoriei armenilor in Botoşani şi nu numai şi promovarea artiştilor plastici din Botoşani, prin expoziţiile pe care le vom organiza în celelalte comunităţi armeneşti din ţară”, a declarat Cristian Lazarovici, preşedintele Filialei Botoşani a UAR. Concursul s-a derulat în perioada 1 – 23 octombrie, fiind organizat pe trei secţiuni: artişti plastici consacraţi, elevi de lice şi elevi de gimnaziu. Lucrările realizate de aceştia au fost expuse în Sala oglinzilor şi au avut ca temă istoria, tradiţiile, personalităţile, monumentele istorice ale comunităţii armenilor.

Cristian Lazarovici a salutat prezenţa la Botoşani a Ambasadorului Armeniei în România, Sergey Minasyan, oficialul fiind la a doua sa vizită pe aceste meleaguri, „semn de recunoaştere şi apreciere a comunităţii armenilor botoşăneni”.

„Este marea mea plăcere şi o onoare să fiu alături de dumneavoastră pentru a doua oară şi în această clădire şi la această expoziţie dedicată culturii şi istoriei armeneşti, relaţiilor dintre România şi Armenia şi sunt sigur că este o idee minunată şi oferă o oportunitate, în special pentru copii, tinerii pictori, pentru comunitatea botoşăneană de a se apropia cât mai mult de cultura armeană. Apreciez această iniţiativă şi vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa dumneavoastră numeroasă”, a declarat Ambasadorul Sergey Minasyan.

În continuare, muzeograful Ana Coşereanu a prezentat câteva informaţii legate de viaţa şi activitatea unui reprezentant de vază al comunităţii armene botoşănene, Andronic Ţăranu, născut în anul 1852 în Botoşani. Acesta l-a cunoscut pe Mihai Eminescu în anii copilăriei, dar şi când erau copişti la Tribunalul Botoşani. Andronic Ţăranu s-a afirmat ca un bun violonist, compozitor şi pictor, multe lucrări făcând parte din pinacoteca ieşeană. Muzeul Judeţean Botoşani are în patrimoniu patru lucrări realizate de Andronic Ţăranu, graţie donaţiei făcute de familia acestuia, Două dintre lucrări, „Doi prieteni” şi „Portret de bărbat”, au fost expuse aseară, alături de cele realizate de pictorii botoşăneni. Ana Coşereanu a arătat că, prin întreaga sa activitate din domeniul literar, muzical şi cel al artelor plastice, el rămâne o personalitate importantă în viaţa culturală botoşăneană. Andronic Ţăranu a murit în martie 1930.

Varujan Vosganian a prezentat o adevărată lecţie de istorie a armenilor. Parlamentarul a reuşit să-i emoţioneze până la lacrimi pe cei prezenţi, el însuşi având lacrimi în ochi atunci când a vorbit despre suferinţele poporului armean, inclusiv ale strămoşilor săi.

Manifestarea s-a încheiat cu premii acordate pictorilor participanţi la concurs de către conducerea comunităţii armene din Botoşani. Aceştia au primit diplome, premii în bani, dar şi cărţi apărute la Editura Ararat.

mde
mde
dav
mde
mde
dav

 

Deja ai votat!
se încarcă...