Val de amenzi pentru munca la negru

0

Inspectorii ITM şi-au continuat controalele la angajatori şi în luna octombrie, valoarea amenzilor fiind aproape similară cu cea a sancțiunilor aplicate cu o lună în urmă, adică 111.000 lei.

Cu această ocazie ei au descoperit cinci persoane care munceau fără forme legale şi în consecinţă au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate amenzi de 3.000 de lei şi s-au dat şi două avertismente pentru angajatori care au încălcat prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă.

În paralel au fost verificaţi şi 55 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 143 sancţiuni contravenţionale, din care 142 de avertismente şi o amendă în valoare de 8.000 lei.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

În luna octombrie au fost înregistrate și mai multe accidente de muncă, cinci fiind cercetate de către angajator şi avizate de către ITM, iar unul a fost raportat la Inspecția Muncii. Cinci accidente s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă a victimelor.

Deja ai votat!
se încarcă...