Copii învingători sărbătoriţi la Botoşani

0

Duminică, zeci de părinţi şi bebeluşii lor au sărbători la Botoşani Ziua Mondială a Prematurităţii, care celebrează lupta şi şansa la viaţă pe care o primesc bebeluşii născuţi prematur şi cărora li se dau, de multe ori, prea puţine şanse la viaţă. O echipă de medici, asistenţi şi infirmieri luptă, însă, z de zi, pentru ca toţi micuţii să aibă o şansă la viaţă.

În cadrul Maternității Botoșani, de ziua lor, piticilor mai mici și mai mari li s-a împărțit tort, jucării, baloane, zâmbete. Au participat personalul medical al Secției de Neonatologie, mămici cu bebeluși în brațe, dar şi voluntari Salavatii Copii.

Pentru a sărbatori Ziua Prematurităţii voluntarii Salvați Copii, împreună cu profesorii Simona Acsente și Greta Cojocaru de la Școală Gimnzială Nr. 11 Botoșani și elevii claselor II C și IV E au colectat pachețele cu lucruri minim necesare și s-au deplasat în localitatea Cristineşti la familii defavorizate. „Sunt mici, dar sunt atât de puternici, probabil cea mai puternică ființă de pe pămant, pentru că duc o luptă din prima secundă de viață, o luptă pentru supravetuire. Sunt numiți în multe feluri, mici miracole, născuți prea devreme, prematuri, luptători, dar numele care li se potrivește cel mai bine este cel pe care mama lui îl pomenește, și se roagă și speră la o minune. Pentru că prematuritatea este și despre mame, care plâng și speră în minuni pe holurile secției de Neonatologie, mame, care nu își țin copii la piept decât la 3-4 săptamani de viață, uneori atașați de tot felul de tuburi și cabluri, mame care înțeleg că fiecare zi trecută este o zi câștigată, fiecare gram în plus, fiecare tub înlăturat este o bătălie căştigată”, a precizat medicul specialist în neonatologie şi pediatrie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, în condițiile în care 75 % din fatalități sunt prevenibile. În Maternitatea Botoșani s-au născut în 2019 în pimele 10 luni 2220 copii din care 195 copii prematuri. Statistic suntem staționari la 8.7% din totalul naşterilor. În momentul de față sunt în Secția de Neonatologie 11 copii prematuri, cel mai mic are 1310 grame și este o fetiță din sarcină gemelară cu surioară de 1910 grame, fiind ventilată mecanic pe sondă endotraheală.

Județul Botoșani se afiliază tendinței mondiale de a marca ziua Prematurului prin iluminarea în culoarea violet a clădirii Colegiului Medicilor și a Primăriei din Dorohoi.

Deja ai votat!
se încarcă...