Sfaturi de la poliţişti pentru reducerea numărului accidentelor rutiere

0

Duminică, pe 17 noiembrie a.c., poliţiştii rutieri botoşăneni au desfăşurat mai multe activităţi pentru conştientizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor de circulaţie, precum şi referitor la riscurile la care se expun cei care le încalcă. Acţiunile au avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, cei surprinşi în trafic fiind informaţi de cătrre poliţişti cu privire la importanţa respectării normelor de circulaţie. “Un singur moment de neatenţie sau de grabă poate însemna ani de zile de suferinţă fizică şi psihică, o oprire temporară sau definitivă a vieţii profesionale şi sociale, o recuperare dificială sau chiar imposibilă”, a fost mesajul poliţiştilor.

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere a fost lansată de Federaţia Europeană a Victimelor Traficului Rutier şi adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 2005.

În primele 10 luni ale anului, pe raza judeţului Botoşani au avut loc 121 de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat 28 persoane şi au fost rănite grav alte 104 persoane. Principalele cauze ale producerii accidentelor au fost indisciplina pietonilor în trafic şi nerespectarea regimului legal de viteză, ori neadaptarea acesteia la condiţiile de drum.

Recomandări din partea poliţiştilor pentru pietoni:

– să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;

– să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;

– pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;

– să nu traverseze prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;

Recomandări pentru şoferi:

– să adopte o conduită preventivă în trafic;

– să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă se află în localitate sau în afara localităţilor, iar partea carosabilă este umedă, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere faptul că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Deja ai votat!
se încarcă...